Кърлежи провалят заселването на зубри в Източните Родопи!? Два от бозайниците умряха, два са тежко болни

Кърлежи ще провалят експеримента със заселването на зубри в Източните Родопи. Както вече 24rodopi.com писа, два от бозайниците умряха през есента на м. г., а в момента други два са тежко болни.
Еколози и ветеринари провеждат спасителна акция в дивечовъдния участък „Студен кладенец“. Вчера специалисти от Хасково пристигнали със специални пушки за изстрелване на спринцовки с приспивателно. По първоначални данни кърлежи са причинили коварна болест.
След много кратко боледуване и въпреки спешната ветеринарна помощ, осигурена от експертите от българо-холандския проект „Новото тракийско злато“, два от зубрите в „Студен кладенец“ починаха преди 5 месеца. Това бяха най-младите от петте зубри, които бяха заселени в резервата през октомври. Трети женски зубър бе под непрекъснато наблюдение и лечение, след като поради боледуването беше силно отслабнал. Животното успя да се възстанови.
Направена бе аутопсия на труповете на двата починали зубъра. Проби от техните органи и кръв бяха изпратени в Тракийския университет в Стара Загора за подробно изследване. Направено бе всичко възможно да бъде изяснена причината за смъртта им, но за съжаление категорични доказателства все още не са идентифицирани.
Пет зубри бяха докарани в края на октомври в ловното стопанство „Студен кладенец“ от два парка в Германия. Това е първата стъпка в първата реинтродукция на зубри в Източните Родопи и един от акцентите на двегодишния проект „Дивият свят на Източните Родопи“. Животните са във временно заграждение, за да привикнат към източнородопската природа.

Въпреки нещастието екипът на НТЗ и на Rewilding Europe (Да направим Европа по-дива) са положително настроени за реинтродукцията на зубъра в Източните Родопи.

hard admin

*

 

Top