Лютви Местан – търсещият спасение между Доган и Ердоган

От поредицата на „24х7 Родопи“: За новия Султан, Великия везир… – 5 част

 

(Продължение от миналия брой)

 

Това, че Реджеб Тайип Ердоган е знаел какво пише за него в доклада на Ахмед Доган цели 24 часа преди той да бъде раздаден на делегати и гости на форума, е минус за досегашния лидер на партията. От „Сараите“ в кв. „Бояна“ е изнесена твърде ценна информация. Вероятно е дело на някой от заместниците или от най-близките съветници на Доган.

Всички се респектираха от Доган до 19 януари, явно обаче някой или някои са показвали страхопочитание, а са работели и за други „чорбаджии“. Депресивно за Доган и разрушително за ДПС би било, ако хард вариантът на доклада е бил предаден първо на Касим Дал, а той по свои канали да го е изпратил до Анкара.

Това означава, че в навечерието на изборите предстои трансфер на активисти на движението в новата партия на Дал.

 

Да се разбере кой е изнесъл доклада е мисия невъзможна.

На 18 януари – петък, в деня, в който Ердоган разбира как ще бъде очернен в събота и връща от пътя към София 4-мата си депутати, в „сараите“ Доган привиква членовете на Централното оперативно бюро, депутати и областните лидери на движението.  Те първи научават категоричното му решение: „Оттеглям се“.

Само една малка част от тях могат да си позволят да направят забележка на лидера, относно съдържанието в доклада и особено за посланията.

 

Почти сигурно е обаче, че Лютви Местан е дал съвета да отпаднат силните изрази

за намесата на Ердоган и страшната страница да се сведе до тезата за „машината на страха“, „нашия  герой – спасител“ и положителния отговор от Анкара. Пак звучи силно, но укорът е стоварен най-вече върху Бойко Борисов и „слабите му исторически познания“.

Все пак, в този момент Местан е наясно, че поема ръководството на ДПС – партия, чиято специфика задължава добрите отношения с Анкара.

Всъщност, новият лидер на ДПС  очаква всяка една минута ответните послания от Ердоган. За момчилградчанина това е най-важното, което трябва да направи час по-скоро.

 

За ДПС не са толкова важни лицата в кандидат-депутатските листи, а поведението на Ердоган –

и като рефлекс на избирателите в смесените региони, и като инвестиционна политика на Турция у нас, и като начертани контури за бъдещето на ДПС от външни сили. В тази връзка всеки момент се очаква отговорът на Ердоган на питането на социалдемократите в Меджлиса дали е помогнал на българския премиер Бойко Борисов с нещо, което е в ущърб на „партията на турците в България“. Ако Ердоган реши да пасува и да погледне от високо на опита на опозицията да го въвлече в международен скандал, то за Местан се очертават твърде трудни седмици. Той трябва да търси както легитимните формати да убеди Ердоган, че ДПС наистина се променя, така и много неформални срещи.

А ако Анкара не промени отношението си, денят 19 януари 2013-та година ще бъде върха в кариерата на Лютви Местан. Каква ирония на съдбата само – в деня, в който Октай Енимехмедов опря пистолет в слепоочието на Доган.

 

(Следва утре)

hard admin

*

 

Top