Мевлид събра над 300 души в Червена скала

Гюнер ШЮКРИ
Повече от 300 души от ардинското село Червена скала и околните села и изселници, пристигнали от Турция, участваха в мевлид за здраве и берекет. Религиозният ритуал се организира за втора поредна година с финансовата подкрепа на местни жители и изселници от южната ни съседка. Местни духовници, водени от имамина на кърджалийската джамия Авни Тахир, прочетоха айети от Свещената книга на мюсюлманите – Корана.
Събитието бе уважено от зам.-кмета на община Ардино и председател на местния Общински съвет на ДПС Изет Шабан и Назми Мюмюн, член на организационния комитет на мевлида и член на НС на БСП и посочен от червената партия за зам.- областен управител. Тук бяха още общинските съветници от ДПС в Ардино инж. Азис Мурад и Алпер Сами и зам.-председателят на БСП в Кърджали и общински съветник от червената партия в областния град Георги Кючуков.
Местните майстори Емин Ходжа от Богатино и Касим Фейзуллах от Горно Прахово приготвиха 8 казана кешкек. Те разказаха, че вкусното ястие се приготвя цяла нощ. „Сварили сме 75 кг. жито, като отделно се вари месото. После се омесва и се бърка постоянно на тих огън, като дъвка трябва да стане“, издадоха тайната на вкусния родопски специалитет двамата готвачи. Това, което остана, раздадоха за вкъщи.
„Събрахме 3 500 лева от дарения за провеждането на мевлида“, сподели Хикмет Али, който е  председател на организационния комитет. Той изказа искрените си благодарности на Тефик Рсим от Ябълковец и Ниязи Касим от Бурса, които са осигурили айран и жито за мевлида.
Зам.-председателят на БСП в Кърджали Георги Кючуков сподели, че е дошъл на религиозния ритуал по покана на Назми Мюмюн, който е родом от Червена скала.
„Мисля, че на фона на това, което се случва в страната знаците, които даваме  на обществото трябва да демонстрират взаимно уважение и толерантност сред хората, независимо дали са християни или мюсюлмани, българи или турци. Смятам, че от това съжителство България само ще спечели“, сподели след мевлида Георги Кючуков.
Бахрие Касапоглу от Люлебургаз се е изселила през 1978 г. от Червена скала.
„От социалната мрежа Фейсбук научих, че ще се проведе мевлид. След 35 години за пръв път идвам в родното си село, заедно със съпруга ми Исмаил. Като видях родната си къща много се развълнувах. Спомних си детските си години. От няколко години сме пенсионери с мъжа ми и още тази година имаме намерение отново да дойдем, за да ремонтираме къщата си“, сподели Касапоглу.
„Много хубава традиция. Това е един пример за бъдещите поколения. Надявам се, след една година отново да се срещнем на мевлида“, заяви Емине Алкая от Истанбул. Тя допълни, че тук се е срещнала с много свои съселяни, които живеят в различни градове на Турция.
hard admin

*

 

Top