Местан: Г-н премиер, назначавайте областните управители

„ДПС не се чувства като партия, която е в управленска коалиция, а като партия, която подкрепя кабинета „Орешарски“. Има опит за нагнетяване на усещането за някакво несъразмерно участие на ДПС във властта“, заяви председателят на ДПС Лютви Местан в коментар за общественото напрежение в последните дни.

В сутрешния блок на БНТ момчилградчанинът коментира и спорните кандидатури за областни управители на Пловдив и Благоевград. Относно твърдението, че Венцислав Каймаканов е номинация за областен управител на Пловдив на ДПС, е дълбоко некоректно. „Номинация е на Пламен Орешарски, която беше съгласувана с нас и ние дадохме своето съгласие на човек, който никога не е бил член на ДПС. Той не е и от нар. наша гражданска квота“, обясни Местан. Той посочи, че протестиращите не са манипулирани или изведени насила.

По въпроса за Муса Палев – номинирания за губернатор на Благоевград, Местан каза: „Един колега, в чието минало и настояще като политик няма и петънце“. Той посочи, че Палев е изключително неконфликтен човек. Той самият се обърнал към лидера на ДПС с думите: „Г-н Местан, аз искам да знам къде е моят грях. Обществено опасно е, че за единствен мой недостатък се смята моето религиозно различие“.

„Допускам, че е на политическа основа и има за основа политическа и религиозното различие“, коментира Местан причините за недоволството на гражданите в областния град.

„Днес те са срещу кабинета „Орешарски“, утре те ще бъдат срещу новото българско правителство, когато и да се избере то“, смята той за националния протест. „Всяко правителство ще управлява в условия на протестите. Бих искал етно-религиозният мотив да стои настрани“, заяви Местан. „Въпросът е кой е по-особеният мотив, който стои зад анти ДПС настроенията“, допълва той.

„Направихме грешка със забавянето на областните управители и на заместник-министрите“, отчете председателят на ДПС и призова премиерът да приключи този процес. „Г-н премиер, назначете ги. Ако искате, съгласувайте пост фактум с мен назначенията си!“, обърна се той към Орешарски. Според него много по-важни проблеми стоят пред страната и причините за евентуално етническо или религиозно противопоставяне трябва да бъдат елиминирани.

Досега бяха назначени 9 областни управители. БСП в Хасково заплаши с протести, ако там областен е Мехмед Атаман от ДПС. Същото ще се случи и в Смолян, ако пак постът бъде даде на ДПС. Заради напрежението обаче вече било постигнато споразумение човек на БСП да е областен в Смолян. В Кърджали първи държавник в региона ще е Бисер Николов от БСП.

„Това управление има смисъл да стои на власт, докато е полезно за българското общество“, смята Местан. Той посочи, че статутът на Делян Пеевски в парламента ще се решава според Конституцията. „Според нас няма конституционен казус, свързан със статута на Делян Пеевски като народен представител. След гласуването на решение за отмяна на решение за избора на председател на ДАНС, този казус ще бъде окончателно приключен“, каза председателят на ДПС. „Този казус от гледна точка на Конституцията и от гледна точка на правото е приключен“, заяви той.

„Повече право на грешки този кабинет, и подкрепящите го партии, нямаме“, категоричен беше той.  

hard admin

*

 

Top