Министър Вигенин: Думите на Ердоган за Кърджали не са цитирани точно

Атмосферата между България и Турция не е влошена, заяви външният министър Кристиан Вигенин след скандалното изказване на Ердоган за пределите на Тракия, предаде БНТ. Според българския външен министър думите на турския премиер не са цитирани точно.
„Отношенията между двете страни са такива, че да се говори за амбиции за промяна на границите е най-малкото неуместно, още повече че вероятно и думите на Ердоган не са били цитирани по най-точния начин или най-малкото не са били възприети в смисъла, който той е вложил, сигурно има и такъв елемент“, коментира българският министър.
„Този инцидент или начинът, по който той беше представен, и нашата реакция в никакъв случай няма да влоши другите елементи, по които работим с г-н Давутоглу и които са в интерес на двете държави“, заяви той.
Вигенин каза още, че предстои турският му колега Ахмет Давутоглу да посети България през февруари.
Външният министър подчерта, че министерството е реагирало достатъчно ясно и пропорционално. „Не трябва да се надпреварваме кой ще реагира по-остро със съседите“, заяви той в предаването „Панорама“ по БНТ.
„Тракия е едновременно и Солун, и Комотини, и Ксанти, тя е също Кърджали и Вардар, ако се върнем малко по-назад, тя е Скопие и Прищина, тя е Сараево“, е заявил турският премиер Реджеп Тайип Ердоган по време на предизборна обиколка в Кешан край Одрин, писа гръцкото списание „Епикера“.
Говорителят на българското министерство на външните работи Ивайло Кашканов реагира на изказването на турския премиер Ердоган за пределите на Тракия, като предупреди Турция да зачита международното право.
Според журналисти от Одрин, Ердоган е казал следното:
 „Силна Тракия означава по-голямо доближаване на Турция до европейските стандарти и развитието на братските отношения на Балканите. Правим всичко възможно за въздигането и развитието на всички тракийски райони. Тракийският регион има отделно значение и друг смисъл за нас. След тридневния маратон, който започна от Одрин и продължи в Узункьопрю, днес сме в Кешан. Тракийците ни посрещнаха много радушно, разтъжихме се с тях. Тракия за нас същевременно означава Солун, Гюмюрджина, Ксанти. Тракия значи също Делиормана, Кърджали, Вардар…Ако отидем още по-назад, означава Скопие, Прищина, Призрен, Сараево…Тракия за нас е живият свидетел на нашата обща европейска история и представител на цялото ни минало в тази география. И днес нашата Тракия, със своите Одрин, Текирда, Къркларели, и разбира се Истанбул, е в центъра на всички наши взаимоотношения с тези градове от балканската география“.

––––––––––––––––––––––
Armani Acqua Di Gio Essenza EDP 75мл за мъже на ЦЕНА от 30лв.

hard admin

*

 

Top