Министър Давутоглу за Ердогановото „Кърджали е наш“: Не става дума за промяна на държавни граници

„В съвременния свят двустранните отношения трябва да бъдат фокусирани върху общите интереси и визии за бъдещето и в никакъв случай не може да става дума за промяна на държавни граници“. Това е заявил вчера турският външен министър Ахмед Давутоглу пред българския си колега Кристиан Вигенин в Ереван, където първият ни дипломат пое ротационното председателство на Организацията за Черноморско икономическо сътрудничество.
Уверението идва дни след като на предизборен митинг в тракийския град Кешан турският премиер Реджеп Ердоган нарече Тракия „нашата жива история в Европа“ и спомена Кърджали като част от тази област.
В разговора с Вигенин Давутоглу е подчертал, че българско-турските отношения са били и ще бъдат пример за добро сътрудничество на Балканите. От информацията, публикувана на сайта на външното министерство, става ясно, че двамата министри са „оценили положително“ общите мерки на българските и турските власти „във връзка със засиления миграционен поток на сирийски бежанци към България“.
hard admin

*

 

Top