Министър Павлова дойде и отсече: Затворете пътя Кърджали – Хасково до пълното му разчистване! Ще разтрогваме договори, ще има наказание за пътния шеф!

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова пристигна в Кърджали и разпореди да бъде затворен пътя Хасково-Кърджали до пълното му разчистване.

Както първи 24rodopi.com писа, министър Павлова тръгна за Кърджали, за да инспектира пътната мрежа след обилния снеговалеж. Пред медиите тя заяви, че състоянието на пътните артерии е крайно незадоволително и ще бъде потърсена отговорност от снегопочистващите фирми. Възможно е да се стигне и до разтрогване на договори. На път за Кърджали министър Павлова се е разминала с три снегорина, закъсали в преспите. Тя заседава с членовете на Кризисния щаб при областния управител.
„Уверих се лично, че пътят Хасково – Кърджали не е обработен навреме, разчистена е само една лента за движение в участък от около 2 км, което е недопустимо. Пътноподдържащата фирма в Кърджалийско ще понесе своите наказания, за директора на Областното пътно управление Кърджали също ще има санкция“, коментира министър Павлова.
Обстановката в област Кърджали остава изключително тежка заради обилния снеговалеж. Втори ден регионът е в бедствено положение. 380 населени места са без ток. Продължава разчистването на пътищата от републиканската мрежа. Вече е проходим пътят Момчилград – Крумовград, както и отсечката Крумовград-Студен кладенец. Пътят Кърджали – Асеновград остава затворен. Снегорини чистят трасето за Ардино, което се очертава като най-критичната точка. Пътят Хасково-Кърджали е отворен за леки автомобили и товарни без ремаркета и полуремаркета.  36 са авариралите далекопроводи в областите Кърджали, Хасково и Смолян. 10 екипа от различни краища на страната са изпратени да помагат за отстраняване на щетите по електропреносната мрежа в региона. Падналите дървета обаче възпрепятстват работата на аварийните групи. 142 сигнала за произшествия са подадени на телефон 112 в рамките на вчерашния ден. На 37 произшествия са се отзовали екипите на „Пожарна безопасност“. Пет бременни жени и родилки са извозени до болнични заведения и им е осигурена медицинска помощ. Жена от с. Орлица е родила момиченце в кърджалийската болница, след като в продължение на 5 чака огнеборци си пробиваха път до дома й, за да я изведат от там и да й осигурят лекарска помощ. Транспортирани са пациентите на хемодиализа и двама сърдечно болни. Областният кризисен щаб под ръководството на областния управител Илия Илиев ще заседава през целия ден. В Кърджали е заместник-министърът на енергетиката Жечо Станков, който координира възстановяването на електрозахранването. Очаква се да пристигне и министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова. 7 роторни снегорина от други области на страната са пренасочени към област Кърджали.
24rodopi.com
hard admin

*

 

Top