ММА-боец участвал в обира на „Уникредит“?!

Доказано: Служителите не са помагали на бандитите

Единият от обирджиите на „Уникредит Булбанк“ владеел техника за прилагане на ключове и душене, каквито били специалитет на ММА-бойците у нас. Именно той за части от секундата направил болезнен захват на бизнесдама на входа на банковия клон на кърджалийския булевард „България“ малко след 9 часа сутринта на 27 ноември, след което двамата въоръжени бандити влетели в салона на учреждението, тикайки жената пред себе си.
Това разкриха за 24rdoopi.com запознати с разследването на обира на 30 000 лева и 1 000 евро.
„Дори да не се качва на ринга за ММА-боеве, бандитът третира усърдно“, смята полицай.
Виждайки ужасената дама и насочения пистолет, единственият охранител, който не бил въоръжен, легнал на пода. Един от маскираните накарал жената да легне върху гарда, който е бивш полицай. Интересното е, че бизнесдамата е била една от първите клиенти на банката в утрото на 27 ноември. Тя си свършила работата и излязла навън, но за лош късмет срещнала обирджиите.
 
Още по темата – в новия брой на „Родопи войс“
 
Това е втори банков обир в Кърджали. Предишният – откраднати бяха към 40 000 лева от инкасо автомобил, остана неразкрит.
За последните пет години 30 банкови клона и трезори в страната са обрани при различни нападения, сочи черната хроника. На мушката са били клонове в София, Перник, Пловдив, Плевен, Априлци, Козлодуй. Както и трезори в столицата, Пазарджик, Добрич, Гоце Делчев… Последният „удар“ бе в клона на Уникредит Булбанк в Кърджали. От нападателите няма и следа, това пък пише за кърджалийския удар „Преса“.
 
През 1984-та: Обирджиите на Хасковската банка получиха смъртни присъди, два месеца по-късно бяха разстреляни
 
На 31 юли 1984 г. Трето наказателно отделение на Върховния съд постановява „смърт чрез разстрел“ за Стефан Атанасов и Веселин Славчев. Най-тежкото наказание е за безпрецедентния обир на Хасковската банка. Престъплението е извършено с „изключителна дързост, бруталност, хладнокръвно. С нови елементи на бандитизъм, по образец на действията на престъпните групи в буржоазното общество“, мотивират се върховните съдии. На 20 октомври 1984 г. Стефан и Веселин са разстреляни. От извършването на престъплението са изминали по-малко от 10 месеца. „Това беше присъда за назидание“, категоричен е днес Георги Гатев, защитавал Веселин Славчев. „Нещата се развиха мълниеносно, за малко повече от месец делото успя да мине през две инстанции и окончателно да приключи“, спомня си именитият адвокат. Случаят е безпрецедентен и с друго – по него са произнесени две присъди на Върховния съд, като първия път заседателите надделяват над съдиите и отказват смърт за двамата мъже. С 4 срещу 3 гласа Веселин и Стефан първоначално са осъдени на 20 г. затвор. Един от заседателите е бащата на българската съдийка в Страсбург Златка Калайджиева. Той не е бил юрист, а лекар. И противник на смъртното наказание.
Какъв е случаят? На 27 януари 1984 г. вечерта Стефан и Веселин причакват пред банката колата с парите, събрани от „Търговия на дребно“. Те са на по 24 и 25 г., Стефан е щангист, Веселин – културист. В колата на банката пътуват касиерка и пазач, той носи торбата с инкасото. Веселин се втурва към пазача, за да му издърпа торбата, сборичкват се и падат на земята. Стефан грабва щанга от тяхната кола, паркирана наблизо, и се втурва на помощ. Удря три пъти пазача, той пуска торбата и приятелят му бяга с нея. Стефан хвърля щангата, но се сблъсква с милиционера, който пази банката. Той вади пистолет, Стефан му го избива, удря го няколко пъти с ръка и също бяга. В торбата има 180 000 лв. – огромна сума за онова време.
Двамата са заловени два месеца по-късно в Хасково. Парите са почти непокътнати – Стефан и Веселин успели да изхарчат 4000 лв. Прокуратурата им повдига обвинения за грабеж, придружен с опит за убийство – на пазача и на милиционера. Опитът за убийство тогава се наказва включително със смърт. Делото директно се гледа от Върховния съд, но процесът се провежда в Дома на техниката в Хасково, където се събират над 2000 души, и се предава по радиото. Съставът е седемчленен – трима върховни съдии и четирима заседатели. Прокуратурата иска разстрел. Двамата не са имали намерение да убиват, ударите с щангата не са били фатални за пазача, пледира защитата. Той е получил една разкъсно-контузна рана на главата, в болницата са му сложили йод и са го изписали, спомня си Георги Гатев. Самият пазач също изрично заявява пред съда, че никой не се е опитвал да го убие. Но фактът, че единият удар е в главата, е решаващ за съда. Стефан и Веселин са признати за виновни за грабеж, придружен с опит за убийство на пазача. За милиционера са оправдани. Противно на очакванията обаче, присъдата е 20 г. затвор.

Решението е окончателно. Но четири дни по-късно главният прокурор Костадин Лютов иска то да бъде отменено по реда на надзора (извънреден способ, останал в закона и през 90-те г. на ХХ в.). На 13 юли общото събрание на Наказателната колегия на Върховния съд връща делото на нов състав на ВС. Той постановява „смърт“. Грабителите са разстреляни.

hard admin

*

 

Top