Момчилград изхвърли 1500 тона по-малко боклук, спестените пари отиват за облагородяване на града

Разделното събиране на отпадъци разкрасява града
Депонираните битови отпадъци намаляха от 4 500 на 3 000 тона, близо година след въвеждането на разделно събиране в Момчилград, съобщи зам.-кметът инж. Мехмед Фахри. Мярката е с цел да се спре рязкото увеличение на отчисленията, които плащат общините за депониран отпадък.
Припомняме, че преди три години държавата въведе икономически инструменти за намаляване на отпадъците за депониране, каквито са европейските изисквания. Целта на въведените отчисления е да се намалят количествата отпадъци, които постъпват за депониране, да се увеличат количествата на рециклираните и оползотворените отпадъци, да се ускори изграждането на регионални депа и да се акумулират средства в общините за изграждане на съоръжения за рециклиране и оползотворяване на отпадъците.
Равносметката от изминалата една година на разделно събиране в Момчилград показва, че количеството на депонирани битови отпадъци, извозвано за депото в Кърджали, е спаднало на 3 000 тона, или близо с 30% спрямо предходната година. Ако тенденцията продължи и през следващите години това ще рефлектира и върху данък „смет“. Намеренията на местната власт са до 2020 година количеството на депониран отпадък да се смъкне до 1 500 тона годишно.
„Изключително сме доволни, че гражданите приветстват идеята ни и се включват активно в кампанията ни. Със заделените средства от сухите отпадъци вече сме инвестирали в модернизиране на жилища, чиито живущи участват в разделното събиране“, посочи зам.-кметът по икономически дейности и управление на общинската собственост. В рамките на близо една година, откакто е въведено разделно събиране изцяло, са освежени три входа в най-многолюдния квартал „Единадесет“, от където стартира кампанията на община Момчилград. Благоустрояват се междублокови пространства. Вече са поставени чисто нови пощенски кутии, подновени и ремонтирани са пейки в останалите части на града.
Освен във входовете и блоковете, регистрирани по Закона за етажна собственост, специализирани кофи за съхранение на сухия отпадък са поставени и във всички държавни институции, учебни и детски заведения в общинския център. Момчилградчани, присъединили се към кампанията, са убедени, че идеята за въвеждане на разделно събиране е от полза и за самите тях. „Все пак сме свидетели и сме наясно, че е необходимо немалко време за разработването на целия процес“, подчертават те.

В старите контейнери в Момчилград се изхвърля единствено мокрия отпадък, към който спадат хранителни и растителни отпадъци.

24rodopi.com
hard admin

*

 

Top