МОСВ: В сутрешните часове на 18 юни нивото на Върбица ще достигне червения праг на предупреждение, към 14.00 часа тревожно ще бъде нивото на Елбасан дере в Крумовград

От днес до 19 юни се очакват значителни повишения на нивата във водосборите на реките Тунджа, Марица и Арда, както и в средните и долни течения на Места и Струма, съобщи на сайта си Министерството на околната среда и водите.

Очаква се водното ниво на река Елховска при Рудозем рязко да се повиши и в сутрешните часове на 18 юни да достигне оранжевия праг на предупреждение (риск за тревога), а около обяд – и червения праг на предупреждение (тревога).
Очаква се водното ниво на Черна река при Смолян да достигне жълтия праг в ранните сутрешни часове на 18 юни, да продължи интензивно да се повишава и по обяд да достигне и премине червения праг за предупреждение (тревога).
По прогноза се очаква водното ниво на река Върбица при Златоград рязко да се повиши и в сутрешните часове на 18 юни да достигне и премине червения праг на предупреждение (тревога), като в късните часове на деня ще започне да се понижава.
Очаква се водното количество на р. Елбасан дере в Крумовград да достигне към 14:00ч. на 18 юни 131.540м3/с , а след това да спадне.
След постъпила от НИМХ-БАН прогноза за очаквани интензивни валежи през следващите дни, Оперативното звено в МОСВ и в басейновите дирекции Източнобеломорски район и Западнобеломорски район се привежда в състояние на „повишено внимание“ от днес.
НИМХ-БАН обявява жълт код днес за очаквани интензивни валежи, силни гръмотевични бури и градушки за областите – Благоевград, Смолян, Пазарджик, Пловдив и Кърджали. Там се очакват интензивни валежи, силни гръмотевични бури и градушки, които ще продължат и през нощта срещу четвъртък. До полунощ на места количествата на валежите може да достигнат 30-40 л/кв.м.
24rodopi.com
hard admin

*

 

Top