Най-доволни от „портите” към Беломорието са търговците: Завладяхме плажовете в Гърция, отнехме им и клиентите

Николай Михайлов
 За поредна година се наблюдава вълна от гърци, които пазаруват в магазините в Златоград, заради близостта до границата със съседката ни. Към момента над половин милион гърци предпочитат търговските обекти у нас, отколкото тези в родината си, а една от основните причини е в по-ниските цени на продуктите и услугите в родните магазини, сочат данните на статистиците. Кметовете в пограничните градове на южната ни съседка обясняват тенденцията с нарастващата безработица, която е над 50% и със затварянето на магазини в областта. Гърците пък твърдят, че идват до България да пазаруват, защото качеството на стоките е високо, а цените им са много по-ниски от тези в родината им.
Наред с хранителни продукти съседите купуват от наши магазини витамини и българска козметика. Чести са визитите им във връзка с лекарски консултации и посещения на болнични заведения. Оказва се, че особено търсени са българските зъболекари, които също таксували много по-малко пари от колегите си от другата страна на границата, което пък от друга страна ядоса дентистите в Северна Гърция, които останаха без клиенти.
Пазаруват се още дрехи и обувки. Още с откриването на четвъртия поред пункт с Гърция в района на Златоград местните търговци буквално живнаха. За това се похвали и кметът на родопския град Мирослав Янчев.
След бума в потреблението на хранителни стоки сега гърците идват за поръчки  на дограми, печки и дърва за огрев. За евтините дограми дават заявки много хотели в Северна Гърция. Конкурентни гръцки фирми се жалват в техните институции от дъмпинг, но напливът към златоградските фирми не спира и българи инсталират наред дограми в селищата около Ксанти.
Съседите обаче започнаха да негодуват и срещу преминаващите през пункта български микробуси със стоки, които се продават на по-ниски цени в сравнение с гръцките. Производители и търговци от Гърция се оплакваха, че стоките ни подбиват техния пазар. Освен, че търсят бяла и черна техника, горива и автоуслуги тук, те вече идват специално за строителни материали и дори за стоки от първа необходимост, заради двойно по-ниските цени.
Заради забраната през ГКПП да преминават товари повече от 2 тона Златоград се вдигна на бунт през април миналата година. Блокадите на граничния пункт с Гърция от недоволни наши търговци и хотелиери продължиха повече от седмица.  Те протестираха срещу изненадващото ограничение на товари, наложено едностранно от гръцките власти. От едната страна на бариерата бяха гърците, които идват у нас, за да пазаруват евтини стоки, от другата пък-родопчаните, чиито микробуси със стоки се оказват прекалено тежки, за да преминат. Официално от гръцката страна нямаше  обяснение за забраната, но според хората от Златоград зад ограничението стоят накърнени бизнес интереси. „Тази забрана е под въздействието на търговско-промишлената палата в Ксанти. Те си мислят, че хората тук, които преминават със стоките, им подбиваме пазара. Това обаче не е вярно“, коментираха тогава организаторите на протеста. Според граничните власти от двете държави всички стоки, които преминават през границата са легални и с фактури. Ставало  въпрос за различен стандарт на живот в двете държави.
Златоградчани са убедени, че гърците няма за какво да се оплакват.  „Търговията им губи, но и българите също пръскаме много пари през лятото по техните плажове, няма за какво да се оплакват, просто едни браншове губят, други печелят“, убедени са златоградчани.
Според гръцките търговци българите не купували нищо от Гърция, а си носели храна и ядели по техните крайпътни беседки на крак. Дори по плажовете нашите си носили  сандвичи. Според туристическите спецове в бранша обаче проблемът се създава от дребни бакали, а не от едрия бизнес.
Ограничението все още си остава и бусове над 2 тона не се пускат през границата, но нашенци са намерили други варианти-правят повече курсове и пак си доставят хранителни продукти, дървен материал дори и мляко. Подобно ограничение е против правата на свободния пазар, убедени са търговците. Все пак живеем във време на пазарна икономика и печели по гъвкавия и този, който е конкурентноспособен. „Кучетата си лаят, а керванът си върви“, това е ситуацията в момента. Всеки гледа да оцелява по време на криза, а вероятно нашите търговци са намерили по-добрия начин – евтини стоки , бърза доставка и добри услуги.
24rodopi.com
На снимката: Блокадата на родопски търговци на ГКПП „Златоград“
hard admin

*

 

Top