Най-патриотичната учителка в „Христо Ботев” с награда „Даскал Ботьо Петков“

Учителката по история и цивилизация от Гимназията с преподаване на чужди езици „Христо Ботев“ в Кърджали Станка Вълова получи тазгодишната национална награда „Даскал Ботьо Петков“. По време на вълнуващо тържество по случай Дена на народните будители Боян Ботйов – председател на Общонародната фондация „Христо Ботйов“, връчи на преподавателя бронзов плакет с образа на даскал Ботьо Петков и почетна грамота. Радостта и вълненията на госпожа Вълова бяха споделени и от присъстващите учители от гимназията, от представителите на Община Кърджали, от началника на РИО на МОН – Гроздан Колев и от директори на училища от града. Заместник-министърът на образованието и науката Ваня Кастрева изпрати поздравителен адрес до отличената, който бе прочетен от директора на гимназията Йорданка Чавдарова.
„Тази награда е толкова заслужена, защото Вие, като дългогодишен учител по история и цивилизация в ГПЧЕ „Христо Ботев“, с доказан професионализъм, с разбиране и с достойнство обучавате и възпитавате поколения млади българи с надеждата за по-добро бъдеще на страната ни. И затова, когато изпълнявате своя дълг на учител и родолюбец с осъзната отговорност и принципност, Вие сте просветител по съдба, призвание и за пример“, се казва в поздравлението от зам.-министъра.
За 16-та поредна година фондацията награждава с плакет и почетна грамота изявен учител в хуманитарната сфера. Станка Димитрова Вълова е дългогодишен преподавател по история и цивилизация в ГПЧЕ „Христо Ботев“ и е с 34-годишен опит. Тя работи активно за патриотичното възпитание на учениците и за тяхната изява в множество конкурси на исторически теми. Активно съдейства на ръководството на училището за включване в инициативи, свързани с името, делото и творчеството на патрона на гимназията Христо Ботев. В училището под нейно ръководство работят 2 клуба по история и цивилизация  – „Млад историк“ и „Родолюбие“, като дейността им е насочена към творческо усвояване на историческото знание и мотивация на участниците за пълноценнна изява на техните таланти. В работата си с учениците тя развива тяхната гражданска позиция, историческото им мислене и създава у тях  навици и умения за съхраняване и проучване на историческото наследство. В часовете по история и цивилизация и във всички форми на извънкласна дейност Станка Вълова не само обучава, но и вдъхновява своите възпитаници. Тя  допринася те да придобият социални умения  и качества, улесняващи развитието им като свободномислещи личности, които учейки се от родната история, да поемат по нови модерни пътища на развитие. В работата си съумява да съчетае предизвикателствата на новото време с възрожденския дух на възпитание чрез съхраняване на родните ценности, любов към Родината и принадлежност към училището, носещо името на великия Ботев.
„Радвам се, че получавам тази награда лично от председателя на Общонародна фондация „Христо Ботйов“ господин Боян Ботйов, правнук на генерал Кирил Ботев, брат на Христо Ботев. Приемям я не само като отличие лично за мен, но и като награда за младите хора, носещи ботевското вдъхновение и историята в душите си, като награда за моите колеги, следовници на възрожденския дух, за всеотдайния им труд в семейството на Ботевите потомци и не на последно място като отличие и за  ръководството на гимназията-директора Йорданка Чавдарова и помощник-директора  Радка Попгеоргиева за безрезервната помощ, подкрепа и съдействие“, каза развълнувано Станка Вълова.
24rodopi.com
hard admin

*

 

Top