Наши иманяри търсят съкровището на Петко войвода в Мароня

Български иманяри търсят съкровището на Петко войвода в района на Мароня, съобщава излизащият в Комотини вестник „Хронос“.
Петко Киряков Калоянов, по-известен като Капитан Петко войвода, е български хайдушки войвода и революционер, посветил живота си на освобождението на беломорските българи и обединението им с България. Живял е в Мароня. Първата му жена е гъркиня.
Както вече 24rodopi.com писа, след отварянето на граничните пунктове „Златоград“ и „Маказа“ много иманяри се прехвърлиха на гръцка територия, но досега не беше известно, че се търси и голямо съкровище, заровено от Капитан Петко войвода.
Легендата сочи, че под земята, където се намирала къщата на Петко войвода в Мароня лежи голямото имане на четата му.
Според гръцките журналисти хората в Мароня не питаят симпатии към Петко Киряков, смятат го за български националист, чиято кауза била България да получи желания изход към Егейско море. Писателят Пантелис Атанасиадис пък го определя като разбойник. Той цитира консулски доклади от онова време, в които Петко войвода е описван като „кървав разбойник“.
Днес иманярите търсели съкровището в руини и отломки, защото нямали карта. Никой не можел да посочи и къде се намирала къщата на героя на България.
24rodopi.com
hard admin

*

 

Top