Николай Овчаров: В Бенковски открих поредния храм на Великата тракийска богиня-майка

В района на село Бенковски, община Кирково, вчера е открит поредният храм на Великата тракийска богиня-майка, твърди в интервю за столично радио археологът ст. н. с. Николай Овчаров. „Това са изключително интересни светилища, във вид на утроби или пещери-утроби, както ги наричат. Били са естествени пещери, които траките дооформят и превръщат в своеобразни храмове на Великата богиня-майка“, посочи Овчаров, който се прочу с проучванията на открития от Иван Балкански скален град Перперикон.
За траките Великата богиня-майка е била едно от най-важните божества, заедно с Дионис и Орфей, твърди наследникът на Балкански. „Това са били основните божества за траките. Най-голямата намирана досега пещера-утроба е намирана при село Ненково, Кърджалийско, което преди десет години аз и екипа ми успяхме да открием“, твърди пред „Фокус“ Николай Овчаров.
Археологът, който направи кариера покрай приятелството си с бившия президент Георги Първанов, отново лъже, че е открил пещерата Утробата. Тя е открита от спелеолога Минчо Гумаров.
hard admin

*

 

Top