Областният управител: Твърденията на пенсионера Божинов, че обходният път ще блокира национални запаси от бентонит, са неоснователни

Тревогите на инж. К. Божинов, че обходният на Кърджали ще блокира националните запаси от бентонит, са неоснователни. Това обяви областният управител на Кърджали Бисер Николов по повод твърденията на пенсионера.

Пенсиониралият се преди 20 години Божинов поднасял  неверни и заблуждаващи твърдения, които вероятно са следствие от липсата на информация.
„Голяма заслуга за ускоряване на работата по проекта е на покойния Димчо Михалевски и той не се „въздържа от съгласие“, както твърди д-р инж. К. Божинов“, пояснява Николов.
Михалевски прави сериозно проучване след възражение на „Бентонит„АД за преминаване на трасето на пътя през концесионната площ на участъка „Пропаст – север“. Той възлага на специалисти да нанесат върху концесионната площ три проектни варианта за трасе. Източният вариант минава през неотработени геоложки запаси. Този вариант е отхвърлен, както и западният, за да се възприеме, най-удачния (среден). На практика трасето на пътя минава  като през иглени уши точно между две концесионни площи – „Пропаст“ и „Доброволец“, тъй като се намират много близо една до друга, но не са свързани.  Проектантите на пътя са предвидили между тези две площи да бъде изграден виадукт, който ще позволява между двата участъка под новия път да преминават тежки камиони и механизация на концесионера.
Трасето на пътя не само че не „блокира кариерните работи за добив на бентонит и въобще промишлените запаси, единствени за България“, а ще позволи на дружеството да спести инвестиции в района  за рекултивация, която е задължено да извърши, категоричен е Николов.
Концесионерът е участвал във всички съвети, свързани с обходния път.
„По предпроектните проучвания и идейния проект на обходния път работеха много експерти –  от Областна администрация Кърджали, Община Кърджали, АПИ, МРР. Обходният път не е във „формулата на Бисер Николов“. Изпълнението на обекта ще облекчи сериозно автомобилния трафик в областния град, а от това ще спечелят без изключение жителите на областта и туристите.“, твърди областният управител.
24rodopi.com
hard admin

*

 

Top