Община Момчилград: Ще изградим нов мост над Върбица с дължина 168 метра!

Скъсяват с 10 км пътя за Маказа за момчилградчани и крумовградчани
Във връзка с публикация „Най-трудната маневра у нас се прави в Източните Родопи: Бусове минават по въжен мост!“ бихме искали да успокоим читателите на „24Родопи“, че предстои изграждане на нов мост по проект на община Момчилград. Новото съоръжение ще бъде разположено над река Върбица на 1 км от въжения мост край село Садовица и на 100 м от моста край село Градинка.
Припомняме, че въженият мост, който от дълги години насам е единствената връзка на село Садовица с общинския център, е изграден със средства на Японското правителство, като първоначално е предназначен единствено за пешеходци. С много усилия община Момчилград успя да реновира и пригоди съоръжението за преминаване на леки автомобили и линейки при аварии.

В края на 2013 г. община Момчилград спечели проект за пряка връзка между Момчилград и Крумовград с шосето Кърджали – Подкова, който е част от Трансевропейската транспортна мрежа – коридор №9. При изпълнението му е заложено премостване на река Върбица към село Градинка. Новият мост ще е с дължина 168 м, а ширината – 11.50 м. Плътното платно ще е с ширина 7 м, ще има тротоар от едната страна за движение на пешеходци.

След изграждането на новото трасе разстоянието за пътуващите през Момчилград и Крумовград до ГКПП „Маказа“ ще бъде скъсено с над 10 км. Сега пътната връзка между двете общини и граничния пункт с южната ни съседка се осъществява през спирка „Джебел“.
С реализирането на проекта за пряка връзка между Момчилград и Крумовград с Кърджали-Подкова считаме, че новото трасе ще допринесе за развитието на икономически районите около българо-гръцката граница.
Общинска администрация-Момчилград
hard admin

*

 

Top