Палеонтолози от САЩ идват за гигантската змия

Родопската змия е два пъти по-голяма от гигантската боя Серехон
 
Петър КАЛЧЕВ
Палеонтолози са проявили интерес към фосила на гигантската змия и другите вкаменелости в Кърджалийско, които бяха открити от любителя на природни феномени Беркант Ходжа.
Както първи 24rodopi.com писа, магистърът по икономика от Крумовград откри фосил от гигантска змия в Източните Родопи (вижте видеото – вдясно).
„Това може да е най-голямата вкаменелост на змия, откривана досега в света. Рекордът държи фосил на влечуго в Колумбия с дължина 15 метра. Родопската змия е много по-голяма, към 30 метра, измерена с крачки, без извивките. Това, което е запазено тук, е много по-голямо влечуго от гигантската боа Серехон, наричана „Titanoboa cerrejonensis“, поясни за „24х7 Родопи“ Беркант Ходжа.
Той разполага още със снимков и видеоматериал на други животни. Каменната змия е в скала на височина около 20 метра от земята.
 „Имам много интересни снимки, но ако представя всичките се опасявам, че групи иманяри ще тръгнат из региона. Сякаш Ноевия ковчег е бил в нашия край. Има фосили на стотици видове животни, сред тях и динозаври. Има сфинкс костенурка, риби, свине и т.н. Заснел съм вълк, на който се виждат зелените очи, а до вълка – малко динозавърче. Мисля, че в света няма толкова запазени фосили. От година проучвам района“ , категоричен е любителят на природните феномени.
Той е влязъл в контакт с американски и турски палеонтолози. Преди американските учени обаче, в района през септември ще дойдат български специалисти, които се занимават с изкопаемите вкаменелости от някогашни животни и растения и изследват растителния и животинския светове през минали геологични епохи.
Фосилите (от латински fossilis, fodio „копая“), или вкаменелости, са всички органични останки, следи или отпечатъци на растение или животно, които са били запазени в земната кора от отминали геоложки и праисторически времена.
В Кърджалийско досега има открити много вкаменелости, тук е било дъно на море, преди земните пластове да се надигнат. Вкаменелостите са предимно на охлюви и риби от преди милиони години. Съхраняват се в Регионалния исторически музей в Кърджали.
Не е изключено подобни влечуги да са живели доскоро,тъй като иманярски предания ги свързват с пещери и съкровища.
Ако специалистите потвърдят, че запазената вкаменелост е на змия, то това ще бъде голяма сензация за науката.
hard admin

*

 

Top