Паника в Хасково след смъртта на дете от менингит

[b]Стотици майки от Хасково са в паника, след като вчера 6-годишно дете от града почина от свръхостър менингококов сепсис, който се предава по въздушно капков път, съобщи bTV.[/b]

В събота микробиологичната лаборатория в града работи извънредно и обработва резултати на децата, които са били в пряк контакт с починалото момченце. Родителите на малчуганите от детската градина "Осми март" в Хасково са уплашени заради инцидента в детското заведение.
Свръхострият менингококов сепсис започва като вирусно заболяване, впоследствие се поява и обрив. Развива се за часове, а изходът е фатален. "Това е състояние, при което много активен бактерии, какъвто е менингокока , при дадени обстоятелства – срив в имунната система, директно от носоглътката попада в кръвта и от там във всички органи", обяснява педиатърът д-р Марио Янакиев.
За да се спре заразата, детската градина е дезинфектирана допълнително, а на децата, били в пряк контакт с починалото момче, са направени изследвания и профилактично им е назначено антибиотично лечение. Тъй като инкубационният период на болестта е от три до 10 дни, много от майките са решили поне седмица да не водят децата си в градината.
В най-голямата педиатрична практика в града започна подписка за промяна на имунизационната политика, тъй като ваксина срещу коварната болест има, но в България тя не се прилага.

hard admin

*

 

Top