Подобрява се състоянието на кърджалийката и двете й деца, натровени с гъби

Подобрява се състоянието на натровените с гъби майка с двете си деца, на 9 и 10 години, от Кърджали, за които вече 24rodopi.com писа. Майката вече е добре, а децата все още боледуват, съобщи проф. д-р Янко Илиев, началник на Клиниката по токсикология към Университетска болница в Пловдив.
Клиниката е пълна с пациенти, през последните близо два месеца в пловдивската Токсикология от отравяне с гъби починаха шестима пациенти, твърди професорът, цитиран от радио „Фокус Пловдив“. Въпреки това, броят на жертвите е много по-малък от други райони.
Тази година случаите на отравяния от гъби са били повече заради климатичните условия, които са били подходящи за размножаването им. Според анализа, направен от медиците, забелязва се закономерност – всяка четвърта година има нарастване на отравянията и то във връзка с климата. Статистиката показва още, че от 2008 година досега, най-много са били отравянията от гъби през 2009 година – 5 случая, през следващите години случаите са единични и едва тази година отново имаме 6 случая, уточни проф. Илиев. Забелязва се закономерност и при отровените.
Това са повече мъже над 50 години, а най-младите са 40 годишни. Предимно възрастни мъже бяха и отровилите се тази година. Освен това е важно да се знае, че хората от по-отдалечените райони губят повече време и по-трудно може да се работи за премахване на отровата от организма им, каза проф. Илиев. Важно е и времето, през което трябва да се реагира, с цел да се избегне летален изход. От 24 часа до 36 часа от приема на отровните гъби хората трябва да потърсят лекарска помощ и по-възможност в специализирана клиника.
24rodopi.com
hard admin

*

 

Top