Потвърдиха присъдата на Орхан Таир, той ще плати 8 820 лева за гостната на театъра

Окръжният съд потвърди присъдата на бившия директор на театър „Кадрие Лятифова“ Орхан Таир да плати част от средствата, похарчени от ведомството за гостна в града край Арда.
Както вече 24rodopi.com писа, Таир трябва да върне на театъра 8 820 лева заради това, че с бюджетни средства е плащал наемите на жилище, в което освен гостите е оставал и той, но без разрешението на Министерството на културата за това. Злоупотребата е констатирана от ревизия на държавната финансова инспекция, а решението може да бъде обжалвано пред ВКС.
Таир в момента работи в Лондон, а в свободното си време играе в театрални постановки за деца.
Ревизията е извършена през 2011 г. и е приключила със съставянето на акт за начет срещу тогавашния директор на театъра Орхан Таир. Той е отговорен за причинени на бюджета на културния институт вреди в резултат от това, че без правно основание е сключил от името на театъра договор за наем на жилище, което ползвал за лични нужди. Таир плащал с държавни пари квартирата си 15 юли 2003 г. до 25 септември 2009 г. Освен сумата от 8 820 лева, той дължи и 4 192.19 лв. лихви.
Държавният музикално-драматичен театър „Кадрие Лятифова“ в Кържали бе създаден с постановление 124 на МС от 6 юни 2003 г. като юридическо лице на бюджетна издръжка, второстепенен разпоредител с бюджетни кредити към министъра на културата. Театърът се финансира със средства от бюджета на Министерство на културата и други средства, а директорът управлява репертоарната политика и финансите. По-късно с ново постановление от 28 юли 2010 г. турският театър става част от Драматичния театър „Димитър Димов“. При сливането дейността, имуществото, архивът, правата и задълженията на първия са преминали към втория като културен институт.
Орхан Таир е назначен за директор на турския театър на  1 юли 2003 г. и изпълняваше длъжността до 25 септември 2009 г. Бившият министър на културата Вежди Рашидов закри самостоятелния театър, носещ името на майка му Кадрие Лятифова и наложи сливането на двата театъра. Финансовите инспектори са извършили проверка на банковите и касови документи за периода от 15 март 2003 г. до 31 юли 2010 г. Установено е, че за настаняване на гостуващи артисти и служители община Кърджали е предоставила под наем два собствени апартамента. За времето на действие на договорите за наем /за 75 месеца/ от бюджета на театъра са били изплатени наеми общо 15 510 лв. В трудовия договор на Орхан Таир, в споразумението и допълнителното споразумение с министъра на културата обаче никъде не е предвидено плащане за квартирата му с бюджетни средства. От установените неправомерни харчове инспекторът е приспаднал 6 490 лева за периода от юли 2003 г. до юни 2006 г. като погасени по давност. Заключението му обаче е категорично – Таир дължи сумата от 8 820 лв. и носи пълна имуществена отговорност за нея, плюс лихвите от над 4 000 лева. Бившият театрален шеф е обвинен в противоправно и умишлено ощетяване на бюджета на институцията.

––––––––––––––––––––––
Усети спортния дух на Issey Miyake L’eau D’issey SPORT само за 30лв

hard admin

*

 

Top