Похити дете пред родител и… скоро отново е на улицата

Законът е безсилен, държавата нехае

Дано не срещнете луд човек на улицата, който е спрял да си пие хапчетата, защото законът срещу него е безсилен. До тази задънена улица в правно отношение е достигнал бащата на 4-годишното момиченце, което психично болен опита да похити в кърджалийския квартал „Веселчане“.

Както вече писахме, потърпевшият родител Илия Илиев се закани да съди Психиатричната болница в Кърджали за това, че не се е погрижила за подобен агресивен пациент адекватно. Според закона за здравето обаче, на задължително настаняване и лечение подлежат лицата, които поради заболяването си могат да извършат престъпление, което представлява опасност за близките им, за околните, за обществото или застрашава сериозно здравето им. В този член попадат лицата с установено сериозно нарушение на психичните функции или с изразена трайна психична увреда в резултат на психично заболяване, както и тези с тежка деменция. Нападателят от „Веселчане“ обаче не бил с подобна диагноза. Според разследващите случая, това не било и първото проявление на агресия от страна на пациента на Психиатрията в Кърджали. По този начин пред Илиев остава единствено възможността да заведе дело срещу Държавата за пропуски в Закона за здравето, който процес обаче не е по силите на кърджалиеца.

4-годишното му момиченце продължава да заеква и изпитва страх след екшъна, разиграл се на 14 юни. Припомняме, че тогава пациент на Психиатрията грабна детето, крещейки „Мое е!“ и нанасяйки удари с юмрук върху притеклия се да го спаси баща.

В момента мъжът отново е настанен временно за лечение.

 

Четете в Темата на броя:

 

И лудите бягат от нормалните!? Диагнозата: Обществена шизофрения

Без хапчета грабваме брадви,

без пари – пребиваме заради череши

 

В дъното на горчивата чаша на прехода

В клиника „България“ излекувани са само оптимистите

 

Бавно, но сигурно народът изтрещява

Жега е сега, пейте робини за празната тава от баницата

 

Търсете новия брой на „Родопи войс“

hard admin

*

 

Top