Президентът връчи орден „За гражданска заслуга“ на дисидента от Крумовград Мустафа Юмер

На тържествена церемония в Гербова зала на „Дондуков“ 2 президентът Росен Плевнелиев връчи висши държавни отличия. С орден „За гражданска заслуга“ първа степен бяха удостоени Али Орманлъ, Мустафа Юмер и Юсуф Бабечки. Тримата получиха отличията за големите им заслуги за развитието и укрепването на гражданското общество, за укрепването на демократичните институции и за защита на човешките права и свободи.
Юсуф Бабечки е заместник представител на Независимото дружество за защита на правата на човека за Варненска област. Той има ключова роля за създаването на структури на дружеството в Североизточна България и за поставяне на основите на мрежа, която прави възможна организацията на Майските протести от 1989 г.
Мустафа Юмер е председател на Демократичната лига за защита на правата на човека, основана през ноември 1988 г. Документите на Лигата са излъчени по радио „Свободна Европа“ и разпратени до средствата за масова информация в България с искане за регистриране. Като основни свои ценности Лигата декларира възстановяване на правата на малцинствата, премахване на страха и отчуждението от държавата, както и отричане на тероризма във всичките му разновидности.
Али Орманлъ е заместник-председател на Лигата за защита на правата на човека в България. Той има важен принос за изграждането на структурата на организацията и за осъществяването на нейните действия в различни райони на страната.
„Ако сега имаме възможността свободно да кажем истината за престъпленията на тоталитарния режим в България, то това в голяма степен се дължи на онези български граждани, които не склониха глава и не престанаха да се борят с неправдата. Те са най-убедителното доказателство за това, че не е по силите на нито един режим да смаже духовната сила на хората“, подчерта президентът Росен Плевнелиев в словото си на тържествената церемония.
„Човешките права, демокрацията и свободата не са даденост, а кауза, за която не трябва да спираме да се борим. Нека не забравяме нито за миг, че много достойни български граждани страдаха, бяха интернирани, пращани в концлагери и дори загинаха в името на правото ни днес да се наричаме европейски граждани“, посочи още държавният глава.
Юсуф Бабечки и Мустафа Юмер изказаха благодарност на президента Плевнелиев за удостояването им с висшите държавни отличия.
„Връчването на този орден за мен е чест и достойнство, едно признание за онова, което съм направил с моите другари и приятели за демокрацията в България. Ние изживяхме от 1984 г. до 1989 г. ужаса, но бях убеден, че този ужас ще има край. Затова не се предадох, не се огънах от трудностите. Благодаря на всички добри българи, на всички граждани на България, че ме подкрепиха и никога не са ме оставили сам“, каза Мустафа Юмер.
Мустафа Юмер е бивш председател на „Демократичната лига за защита правата на човека в България“ и бивш кмет на община Крумовград.
След като завършва Педагогическия институт в Кърджали, работи като начален учител. През 1980 г. завършва философия в СУ „Климент Охридски“. От 1980 до 1985 г. е учител в Средното авторемонтно училище в Крумовград.
През декември 1984 г. открито се противопоставя на насилственото преименуване в Крумовградско. През януари 1985 г. е уволнен поради „политическа непригодност“. Дъщеря му, която е в десети клас, е изключена от училище. Година и половина след това Мустафа Юмер работи в строителството.
В средата на 1986 г. е интерниран най-напред в село Кунино, а после в с. Комарево, Врачанско. На 13 ноември 1988 г. заедно със Сабри Искендер и Али Орманлъ основават „Демократичната лига за защита правата на човека в България“. За председател на Демократичната лига е избран Мустафа Юмер, който е идеологът на организацията.
На 4 юни 1989 година е насилствено изгонен от родината си, след промените през 1990-те се завръща.
24rodopi.com
hard admin

*

 

Top