Президентът: Нека действаме с разум без излишни емоции, няма нищо страшно, когато едно правителство падне!

„Политически отговорната позиция на правителството беше да довърши мандата си. Мерките срещу монополите зависят от Народното събрание и правителството, а не от Конституцията. Ако партиите върнат мандата, предсрочните избори могат да бъдат проведени на най-ранната възможна дата. В ситуация на криза партиите и политиците са тези, които трябва да покажат държавническо поведение. Важното е да не застрашаваме гражданския мир, да работим за намаляване, а не за увеличаване на напрежението“.

Това каза президентът Росен Плевнелиев по време на официалното си изявление след гласуваната оставка на кабинета „Борисов“.

Президентът призова партиите да не абдикират от отговорността си към гражданите, защото „във време на трудности трябва да спазваме законите и да сме трезви“, както и да заявяват публично пред своите симпатизанти и привърженици да избягват провокации и да се придържат към обществения ред.

„Знам, че този парламент е изчерпал в голяма степен своята обществена подкрепа, но във време на трудности трябва да останем трезви и да търсим пътища, които ни водят към по-добро. Позициите на парламентарно представените партии са, че те не искат поне в рамките на това Народно събрание да се сформира ново правителство. Нуждаем се обаче от работещ парламент“.

„Служебното правителство ще работи без Народното събрание. Разпускането на Народното събрание означава да отложим голяма част от проблемите хора. То не може да извърши радикални промени, защото не може да приема закони. Ако политическият елит не може да постигне обединение, ще съставя служебно правителство – бързо и отговорно. България се нуждае от сигурност и работещи институции. Най-важната задача на служебното правителство е провеждането на предстоящите парламентарни избори по демократичен начин. Към това правителство ще има и обществен съвет, в който да има легитимни представители на протестиращите граждани, на синдикатите, работодатели и други граждански организации“, каза още Плевнелиев.

Той съобщи, че още в петък ще има консултации с всички парламентарно представени партии – „заедно, за да няма капчица съмнение за тайни коалиции“.

„В понеделник връчвам мандата за съставяне на правителство на ГЕРБ, ако те го върнат – идват вторите, третите. Без да се бавим, в интерес на гражданите. Без пазарлъци“.

„Днес в ситуацията на тежка световна криза, стабилността в държавата е по-важна от всичко друго. Отговорната позиция на правителството беше да си довърши мандата. Това беше и позицията на премиера преди два дни. Вчера и аз бях изненадан, когато бе обявена внезапно оставката на правителството. Призовах кабинета и партиите публично да престанат с лозунгите и да предложат конкретни решения за намаляване на сметките на гражданите, за това, за което те протестират. Посочих, че президентът няма правомощия да определя цените на тока и се ангажирах с исканията на хората да бъдат чути, а институциите да си свършат работата. Очаквах и призовах за дебат по тези важни теми в парламента. Такъв дебат не се състоя“, подчерта Плевнелиев.

Президентът заяви, че не иска да прави прибързани решения и затова подчерта, че няма да бърза със свикване на Велико Народно събрание, защото това можело да доведе до по-голяма икономическа криза и хаос в държавата.

„Нека действаме с разум без излишни емоции, няма нищо страшно, когато едно правителство падне“, каза Плевнелиев. Той припомни, че в Белгия изкараха 2 години без правителство.

„Разликата между Белгия и нас е в институциите, обаче, техните работят, независимо кой е или не е на власт. Нека днес покажем уважение и към българските институции и закони, те не са перфектни, но ще ни помогнат да преминем през турбуленциите до избирането на ново правителство легитимно, назначено от народа. Ще се виждаме често. Утре стартираме с консултациите, ще има и гарантирана максимална публичност“, заяви още Росен Плевнелиев.

Вчера Росен Плевнелиев отмени ангажиментите си до края на седмицата, припомня Дарик. В ситуация на оставка на кабинета президентът трябва да даде мандат за съставяне на правителство първо на най-голямата парламентарна група и след това на втората по численост. И ГЕРБ, и БСП обаче вече отказаха тези действие. В този случай Плевнилиев има право по свой избор да даде възможност за последен трети опит. Тогава проучвателен мандат може да получи всяка една от останалите парламентарни групи.

hard admin

*

 

Top