Преместиха 400 костенурки от района на Ада тепе

Около 400 костенурки са били преместени от района на златното находище на Ада тепе край Крумовград, а изградената 6,5-километрова стена е предпазвала защитения вид. Това се посочва в екодоклад на Европейския съюз. Компанията „Дънди Прешъс Металс“ е получила признание от Европейския съюз за отлична работа в „Натура 2000″.
Костенурките били прехвърлени на ново място, за да не бъдат засегнати при разработване на златното находище. Спасителната операция е насочена към двата сухоземни вида, които живеят у нас – шипоопашатата и шипобедрената костенурка. Те са защитени по Берлинската конвенция и от Закона за биологичното разнообразие.
Акцията по дислоцирането им продължила няколко месеца.
400-те екземпляра са поставени зад ограда с дължина 6,5 км и височина 80 см. Целта е да са близо до естественото си местообитание, за да не страдат.
„Дънди“ финансира спасяването на костенурките, които са застрашени от изчезване поради намаляването на горите. Хората ги ловят за храна или заради поверието, че кръвта им помага за лечението на рак, левкемия и други тежки болести.
24rodopi.com
hard admin

*

 

Top