При комшиите: Фатме Барутин източи 15 000 лева от банки и фирми за бързи кредити, писнало й да работи в "Макдоналдс"

Студентката Фатме Барутин източи 15 000 лева от различни банки и фирми за бързи кредити, като използвала крадени лични карти на свои колежки. Момичето от смолянското село Гьоврен учила биология и химия в ПУ „Паисий Хилендарски“. За да си помага в следването, работела в заведение на „Макдоналдс“.
Миналата зима Фатме задигнала личните карти на 4 момичета, които също работели в заведението, твърди „Марица“. После светкавично обиколила няколко кредитни институции и изтеглила 5 поредни кредита, като се представяла с различна самоличност. Студентката опитала да продължи с престъпната схема, опитвайки да вземе още заеми. Попаднала обаче на по-внимателни служители, които започнали проучване и измамата била разкрита.
През май сигналът е подаден в прокуратурата, а Фатме била уволнена дисциплинарно. Сега четирите ужилени момичета се канят да заведат дела срещу кредитните институции, които са допуснали отпускането на заеми с крадени документи. „Като ходим на дискотека, ни гледат личните карти под лупа, но не и в банките. Ще заведем дело срещу всички кредитни институции, които ни накараха седем месеца да се чувстваме като престъпници“, заяви 23-годишната Мая Марчева. Тя е една от четирите ужилени от Фатме Барутин, които се оказали в ситуация да връщат кредити, без да са теглили пари.
Историята започва съвсем невинно на 15 февруари т.г., когато Мая Марчева открива, че личната ѝ карта е изчезнала. Момичето подава жалба в полицията и попълва заявление да ѝ бъде издаден нов документ за самоличност. През май тя получава в уведомление от „Уникредит Булбанк“, че е просрочила месечната си вноска за теглен кредит.
Мая веднага отива в офиса на банката, където обяснява, че не е теглила заем. Отначало помислила, че става дума за случайна грешка. От банката обаче ѝ показват пълен комплект документи за изтеглен от нея кредит в размер на 5000 лева. Мая е изумена. Проверява данните и се оказва, че в документите има куп несъответствия. В заявлението за кредит пише, че живее сама, а нейното семейство е четиричленно. Други са и телефоните за връзка.
Мая иска лична среща с директора на банката. Пред нея той набира телефонния номер от молбата за кредит и пита: Мая Марчева ли е? Когато получава утвърдителен отговор, а истинската Мая стои в кабинета му, става ясно, че момичето е жертва на измама. Оказва се, че кредитът е изтеглен от Фатме, неин е и телефонният номер. През май Мая Марчева подава сигнал в прокуратурата. Междувременно става ясно, че на името на Мая има и кредит от 500 лева, изтеглен от „Вива кредит“. По същото време изпищяват още две колежки на Мая и на Фатме. Момичетата също установяват, че личните им карти липсват. Петя Цибурска наскоро разбира, че от нейно име също е изтеглен кредит, а по-късно прокуратурата установява още един заем от друга банка. Несибе Моллахалил също е сред пострадалите. Тя обаче вади късмет. От „Алфа банк“ є съобщават, че е подала заявление за дебитна карта, а от други две кредитни институции – че кандидатства за кредити.
„Докато се осъзнаем, вече бяхме в страшния филм с банки, адвокати и полиция. Седмици наред не мигвахме“, разказват ужилените момичета. В същото време от кредитните институции им изпращали заплашителни писма за просрочени вноски. Мая дори била притискана от фирма за принудително събиране на вземанията. „Разбирам, че банковите институции са необходимост, но трябва ли да позволяваме така да се газят основни човешки права, трябва ли един нормален гражданин на тази държава да го е страх да ходи на работа с личните си документи“, пита Несибе Моллахалил. Тя и колежките є се чудят как банковите служители не са забелязали, че пред тях стои друг човек, а не този от личната карта. Фатме е тъмноруса, висока е 150 см и много слаба, а ние всичките сме чернокоси, обясняват момичетата.

Срещу Фатме Джамал Барутин е образувано досъдебно производство и до средата на декември делото срещу нея ще бъде внесено в съда, коментира прокурорът от Районна прокуратура Атанас Илиев пред „Марица“. Срещу нея са повдигнати обвинения за измама, използване на чужди официални документи и документни престъпления. Фатме е с мярка „парична гаранция“ от 1000 лева.

hard admin

*

 

Top