Прогнозата на Бисер Николов: Премиерът Орешарски ще даде старта на златодобива на Ада тепе и на строителството на каскада „Горна Арда“

Премиерът Пламен Орешарски ще даде старта на златодобива на Ада тепе и на строителството на водносиловата каскада „Горна Арда“ – това прогнозира областният управител на Кърджали Бисер Николов.
„През 2014-та година стартират отчуждителните процедури и се надявам, че в мандата на това правителство ще започне и изграждането на каскада „Горна Арда“. Сагата около златодобива край Крумовград вече е на финалната права и се надявам строителството там също да започне през следващите месеци“, твърди Николов.
Очаква се тази година в района на Ада тепе да се положат основите на базата на златодобивната компания.
„Ада тепе е част от общото развитие на добива на злато в нашия район. Ще отбележа, че „Горубсо-Кърджали“ успя да се запази и да се развие и в момента е единственото в България предприятие, което обработва златосъдържаща руда. В него работят над 600 души, а заплатите им са добри не само за разбиранията в Кърджали, но и съотнесени към заплатите в страната. Сега се експлоатира само един рудник – Чала, но предприятието има концесии за проучване и на други златни и сребърни находища и там, където резултатите са добри, също може да се пристъпи към добив на ценни метали“, допълва Николов.

––––––––––––––––––––––
Усети спортния дух на Issey Miyake L’eau D’issey SPORT само за 30лв

hard admin

*

 

Top