Продават магазин „9 септември“ за 2 млн. лева

Магазин „Родопея“ (бившият „9 септември“)  в центъра на Кърджали ще бъде продаден за 2 млн. лева, реши Общинският съвет. Съветниците гласуваха предложение от ЕТ „Тара – Татяна Велкова“, дългогодишен стопанин на обекта, за откриване на процедура за приватизация на първия етаж, където преди имаше магазин за детски стоки, а сега е преустроен в аптека и Витринно помещение.
Лицензиран оценител е определил   цена от 1 975 400 лева. Общинският съвет реши 30 %  от сумата да бъде платена при сключване на сделката, а другата част – до три години. Условията са продажбата да стане без търг и конкурс  на пазарна цена.
Още през 2006-та общината реши да продаде магазина, но спорът влезе в съда.
През 2008 г. Окръжният  съд и ВАС излязоха с окончателните становища  магазин „Родопея“ да бъде продаден от община Кърджали.  Решението на магистратите задължава Общинска администрация обектът да бъде продаден без търг и конкурс на пазарна цена.  Тогава ОбС отказа да изпълни съдебното  разпореждане.
„По време на  мандата на предишния Общински съвет съдът  излезе с решение по този въпрос, който съветниците отказаха да изпълнят. В основата  на това  стои договор, подписан през 1993 г.  от тогавашното ръководство на общината. Местният парламент не го прие и последва съдебно решение, които също не бе изпълнено. Защо след като  веднъж е отказано да се продаде, сега отново  приемаме това искане? В едно от тези помещения сега има аптека, собственикът й вероятно ще  поиска обезщетение от общината. Вероятно ще има последствия за всички нас. Затова от  групата на БСП искаме отговор на този въпрос“, заяви светникът Милан  Миланов.
Бившият кмет на Кърджали Расим Муса не можа да отговори на Миланов, защото е подписал  декларация за конфликт на интереси,  а синът му  държи витринно помещение  в магазина. Той обаче посочи, че предишната стойност на магазина била около 5 милиона лева.

Всички подобрения в в обекта ще са за сметка на ЕТ „Тара“.

hard admin

*

 

Top