Благодатният огън пристигна в Кърджали в 23.12 часа (обновена)

Отец Николай Великов донесе Благодатния огън в Кърджали в 23.12 часа. Той бе внесен първо в храма „Св. Йоан Предтеча“ в квартал „Веселчане“. Чудодейното пламъче бе раздадено на миряни и свещенослужители от другите храмове в Кърджали и в Момчилград и Крумовград.

Както първи 24rodopi.com писа, отец Николай и 40 деца заминаха в 16.30 часа за Пловдив, за да посрещнат Благодатния огън от Йерусалим. Самолетът пристигна с 3 часа закъснение, в 21.00 часа. Кърджалийската група тръгна обратно малко след 21.30 часа.
„Радостен съм, че имах благодатта да донеса от Гроба Господен за осма поредна година чудодейния пламък в Пловдив“, това пък каза митрополит Николай на слизане от самолета с благодатния огън в ръце малко след 21.00 часа.
Огънят беше донесен в специална метална кутия, устойчива на турболенцията във въздуха. Владиката слезе със старинния фенер, с който донесе светлината от Божи гроб.

За разлика от миряните във „Веселчане“, тези от централната част на града запалиха свещи от Благодатния огън 25 минути по-късно. Отец Петър донесе чудодейното пламъче в 23.30 часа. В църквата „Св. Георги“ дойдоха представители на властта. Традиционно кметът на Кърджали инж. Хасан Азис приветства присъстващите в храма с възкресението на Христос.
hard admin

*

 

Top