Сектанти пак на лов за „души” и… имоти в Родопите

Нагли и упорити, „Свидетелите на Йехова“ не подбират-християни, мюсюлмани…
Членове на „Свидетелите на Йехова“ отново плъзнаха из Родопите в опит да „зарибяват“ нашенци, алармираха обезпокоени от тях жители на Смолян и Кърджали. Йеховисти „атакували“ жилищни кооперации, изнасяйки „проповеди“ пред домовете на хората и раздавайки списания и брошури.
„Те са досадни, упорити и настъпателни“, сподели Ваня А., живееща на смолянската улица „Кольо Шишманов“. „Позвъниха на вратата ми, отворих и започнаха с любезен тон да ме агитират за скандалната им секта. Настояваха да влезнат в дома ми. Отначало се държах възпитано, но те бяха изключителни нагли. Даваха ми списание, на което пише „Стражева кула“ и материали за тяхната секта. Казах им, че не вярвам на тяхното учение и да ме оставят на мира. Намеси се и моят 20-годишен внук, който им каза, че не са желани в дома ни“, сподели жената. След като затворила вратата чула шум, неин съсед буквално крещял, за да ги изгони. Двамата мъже бързо се качили на луксозния си автомобил и изчезнали вероятно на друго място за „проповед“, разказа жената.
„Ще си махна вече пощенската кутия“, споделя друг възмутен смолянчанин. „Не стига, че е отрупана с предизборни материали на партии и брошури на хранителни вериги, но намерих и техни послания, в които ми обясняват защо смъртта на Иисус е толкова важна. Между другото, по смолянските спирки наред с налепените некролози и обяви на граждани, могат да се видят и листовки за проявите на „Свидетелите на Йехова“ в Смолян. Те се натрапват и на хората, които вървят по улиците. Говорят за истината за Бога, кой е Христос, коя е истинската вяра или други подобни“, казва родопчанинът.
Опитите им за разпространение на идеите на сектата продължават и в Кърджали. По същия начин, обикновено по двойки, йеховисти обикалят по жилищни кооперации и предлагат различни брошури. Голяма част от тях са чужденци, но говорещи много добре български. „Наскоро идваха двама. Облечени в костюми, казаха, че са холандци. Интересно беше, че първо ме попитаха дали съм турчин. След това ми обясниха, че искали да поговорят с мюсюлмани за учението, което „свидетелите“ разпространяват. В съседния вход има възрастна  жена, която сектантите посещават почти всяка седмица. Комшии коментират, че е прехвърлила апартамента си на тях, в замяна на това, че й носят хранителни продукти, а тя е трудноподвижна“, разказа Мартин С. от кърджалийския квартал „Възрожденци“.
Забранената в някои страни секта, но не и у нас, има изключително малко последователи в Родопите. От години обаче техни представители правят неистови опити да привлекат съмишленици. Упоритите йеховисти не губят надежда и продължават своите обиколки из региона. Запознати с дейността им посочват, че организацията е отлично финансово обезпечена, което се използва умело от проповедниците когато са на тур в по-бедни региони на страната. Обикновено след достатъчна обработка, „благодарните“ за „спасението на душите си“ прехвърлят имоти на организацията.
На снимката: Една от брошурите, които „свидетелите“ раздават

24rodopi.com
hard admin

*

 

Top