Спря хапчетата, почувства „интелектуален глад“ и… унищожи къща и 1 000 кг сено

На лечение след като опожари имущество за десетки хиляди левове

20-годишен мъж се намирал във влошено психическо състояние – халюцинации, налудности и интелектуален дефицит, и затова унищожил къща, 1000 кг сено и 50 кг вълна. Това е равносметката от умишления пожар в село Сполука.
Както вече писахме, бързо производство за палеж бе образувано в полицейското управление в Ардино, след като горя необитаема къща в ардинското село. Пожарът в постройката, която била използвана за съхранение на селскостопанска продукция, избухнал около 9.00 часа на 3 септември. Екип на службата в Ардино  потушил огъня, който унищожил къщата и складираните в нея 1000 кг сено и 50 кг вълна.
След проведени издирвателни действия бе установен авторът на палежа – 20-годишният Д. Р. Х.
След приключване на случая, прокуратурата поиска задължителното настаняване и лечение в специализирано заведение на задържания. От държавното обвинение посочват, че Х. е с влошено психическо здраве и е в състояние, в което не осъзнава действията и постъпките си. Той бил настаняван в Държавната психиатрична болница в Кърджали, където се води на учет, но не изпълнявал лекарските указания за приемане на предписаните лекарства след приключване на срока на хоспитализирането му. Във връзка с обострянето на психическото му заболяване, на 3 септември запалил двуетажна, масивна, необитаема постройка (къща) със значителна стойност, собственост на М.Я.Ю.
Съдебната психиатрична експертиза е стигнала до заключението, че към момента на извършване на противоправното деяние Д. Р. Х., се намирал във влошено психическо състояние- халюцинации, налудности и интелектуален дефицит, като към същия момент е страдал от „Друга шизофрения-Халюцинаторно пароноиден синдром“. В това си състояние не е могъл на разбира свойството и значението на извършеното, да ръководи съзнателно постъпките си, правилно да възприема фактите, които имат значение за делото и да дава достоверна информация за тях.
От гласните доказателства, събрани при извършените разпити на  призованите по делото свидетели се установява, че освидетелстваното лице страда от психично заболяване от самото си раждане. Установи се също така, че и неговите родители имат определени психически отклонение, ниско интелектуално развитие и примитивен начин на живот, поради което същите не са в състояние да полагат адекватни грижи за здравословното състояние на освидетелствуваното лице. Освидетелствуваният  бил многократно настаняван в специализирано психиатрично заведение, като за последен път е бил хоспитализиран за определен срок в ДПБ- Кърджали през 2013 г. От тогава до момента, когато не е стациониран за лечение в болнично заведение, не изпълнява лекарските предписания да си приема редовно предписаните медикаменти, поддържал едно константно, неподобряващо се състояние, не контролирал действията си и постъпките си и бил опасен както за себе си, така и останалите членове на обществото.
Понастоящем същият е представлявал опасност за себе си и околните., като на този етап, до предприемане на мери по настаняването му в такъв социален дом, това налагало провеждането на задължително принудително лечение при стационарни условия за срок най- малко от 6 месеца.
В съдебно заседание вещото лице-психиатър, поддържа представеното заключение и посочва, че освидетелстваният не може да дава информирано съгласие за провеждане на лечение.
„С оглед интересите на освидетелстваното лице и обществото, същото следва да бъде настанено за задължително лечение в ДПБ- Кърджали за срок от 6 месеца, където по отношение на лицето ще се полагат необходимите грижи за лечението му, в стационарна форма и със съответни медицински средства“, гласи решението на съда.
24rodopi.com
hard admin

*

 

Top