Строителят на парк „Арпезос Север“ забъркан в аферата с 29-те декара дюни в Несебър

Скандалът около продадените от земеделското министерство 29 декара земя в Несебър при съмнително ниски цени се разраства, като в него има и кърджалийско присъствие.
Според информация, разпространена от сайта „Биволъ“ и други столични медии, управителите на фирмата купувач отскоро са станали съдружници със строителя на парк „Арпезос Север“ в Кърджали – димитровградчанина Тодор Бояджиев.
За сделката в Несебър се разбра навръх празниците след сигнал на природозащитника Тома Белев, че багери унищожават дюните в местността Кокала между Равда и Несебър. Проверка на „Биволъ“ установи, че апетитният терен на морето е продаден на 27 ноември м.г. от земеделското министерство на физическо лице – Димитър Петров. Петров, който е тъст на шефа на футболния съюз Борислав Михайлов, е платил за държавния имот 581 212 лв. (20 лв. на кв.м). На следващия ден го препродава на фирмата „Сле груп“ на седем пъти по-висока цена – 4 млн. лв (138 лв. на кв.м).
Управителите на „Сле груп“ – Станимир Стоянов и Лъчезар Богданов, са съдружници на Тодор Бояджиев, потвърди проверка на „Сега“ във фирмените регистри. Общата им фирма „Бийч Холидей“, в която Бояджиев държи 50%, е учредена месеци преди сделката – на 4 септември 2012 г. Седалището на фирмата е на същия адрес, на който е регистрирана и „Сле груп“ – Несебър, ул. „Отец Паисий“ 27а, като само етажите са различни.
В края на септември тримата съдружници са придобили през „Бийч Холидей“ и дяловете на друга несебърска фирма – „Глион“, т.е. възнамеряват сериозно да си сътрудничат. И около тази фирма има любопитни детайли. Дотогава тя е била собственост на Димитър и Денка Стойкови. Димитър Стойков през 2008 г. продава дяловете си в хотел „Фиеста бийч“ в Слънчев бряг на свързаната с депутата Емил Димитров фирма „Елеонора Транс“. Самата „Сле груп“, закупила държавната земя в Несебър, е собственик на регистрирания в Нидерландия АМСТ холдинг, който на свой ред е собственик на други две, свързани със Станимир Стоянов и Лъчезар Богданов фирми – „Лачерита“ и „Станекса“, и двете регистрирани в Несебър. Откакто ГЕРБ е на власт, фирмата „Ти Ви Би“ на Тодор Бояджиев, за когото лично Цветанов е признавал, че му е приятел, печели крупни строителни поръчки.

Фирмата „Ти Ви Би“, която е на Тодор Иванов Бояджиев, построи първия етап от парк „Арпезос Север“ на брега на Арда.

hard admin

*

 

Top