Съдия набъркан в спора между мйфтийствата

[b]Красен НИКОЛОВ[/b]

Председателят на Софийски градски съд (СГС) Светлин Михайлов беше обвинен, че е получил 300 000 лв. подкуп, за да уреди избирането на главния мюфтия Мустафа Алиш Хаджи. Официален сигнал до Висшия съдебен съвет, инспектората на съдебната власт, главния прокурор и ДАНС беше подаден в сряда от члена на Висшия мюсюлмански съвет (ВМС) Ашим Хаджи Aсан.

Той публично обвини Михайлов, че сделката била СГС да насрочи провеждане на Национална конференция на мюсюлманите на 19 април. Ашим Aсан обвини и председателя на фирменото отделение на СГС Румяна Паликарова за подкуп от 200 000 лв. Според него тя прибрала тези пари, за да подмени във фирменото дело на ВМС оригиналния Устав на мюсюлманската организация с фалшив. Посредник при даването на подкупа е бил Румен Солаков, но Асан не уточни за кого говори.
Медийни публикации досега свързват Светлин Михайлов в близко приятелство с адвокат Румен Солаков. “Тези твърдения са пълни глупости. Изобщо не знам за какво става дума”, коментира адвокат Солаков.
Новият устав, сложен в папката, е давал възможност на съда служебно да насрочва Национална конференция на мюсюлманите след предоставяне на подписка с имената на 1000 души, а не след изрично решение на Висшия мюсюлмански съвет. По думите на Ашим Асан новият устав не е подпечатан и заведен в регистрите на Дирекцията по вероизповеданията на Министерския съвет, както е бил изваденият от папката.
Преди три дни бившият главен мюфтия Недим Генджев се закани да изнесе данни за корупция в Софийски градски съд. Датата на новата Национална конференция, насрочена от СГС, странно съвпада с датите, последвали решение на Върховния касационен съд по казуса с мюфтийството.
На 8 февруари т.г. ВКС се произнесе, че решенията на проведената през 2005 г. национална конференция на мюсюлманите са нищожни, а избраният тогава Мустафа Алиш Хаджи е нелегитимен мюфтия. Вследствие на това решение ръководството е заличено от регистрите на вероизповеданията на 14 април 2008 г. На 6 март СГС взема решение за свикване на новата конференция. Пет дни след заличаването на ръководството от регистрите – на 19 април се провежда новата Национална конференция, свикана служебно, и то е преизбрано отново.

източник: в. Нов Живот
информация: http://krumovgrad-bg.com

hard admin

*

 

Top