С подпис за 5,6 млн.лв. Акиф Акиф скъси пътя от Момчилград до Маказа

Кметът на община Момчилград Акиф Акиф подписа в Министерството на земеделието и храните проект за подобряване на достъпа на населението и предоставяне на услуги чрез изграждане на „Пътна връзка на гр. Момчилград с път I – 5 Кърджали – Подкова от км 0+000 до км 1+205″. Проектът по Програмата за развитие на селските райони 2007-2013 и възлиза на стойност 5 656 206,62 лева.
Реализирането му е от съществено значение за развитието на бизнеса и туризма в региона, тъй като ще осигури по-пряка пътна връзка между населените места от общините Момчилград и Крумовград с шосето Кърджали – Подкова, който е част от Трансевропейската транспортна мрежа – коридор №9. След изграждането на новото трасе разстоянието за пътуващите през Момчилград и Крумовград до ГКПП „Маказа“ ще бъде скъсено с над 10 км. Сега пътната връзка между двете общини и граничния пункт с южната ни съседка се осъществява през спирка „Джебел“. Новата пътна връзка ще бъде изградена от кръговото движение на общинския център при отклонението за Крумовград и ще се свърже към международния път от спирка Джебел с премостване на река Върбица към село Градинка. Пътното платно ще е с ширина 7 м, ще има тротоар от едната страна за движение на пешеходци. Мостът на река Върбица ще е с дължина 168 м, а ширината – 11.50 м. С триклонно пътно кръстовище ще се свързва с международното шосе. Ще бъде ремонтиран и надлезът над жп линията.
Според градоначалника Акиф Акиф, спечеленият проект е поредното предизвикателство пред община Момчилград да използва максимално своите природни, социални и икономически дадености. „С изграждането на пътна връзка на Момчилград с пътя Кърджали – Подкова, целим да изградим ефективна и конкурентоспособна икономика за осигуряване на по-висок жизнен стандарт на момчилградчани“, заяви той.
Кметът на Момчилград смята, че новото трасе ще допринесе за развитието на икономически районите около българо-гръцката граница и допълни, че първите стъпки за реализирането на проекта са били направени още на третия ден от встъпването му в длъжност. „Тогава проведохме първите разговори с местното ръководство на Агенция „Пътна инфраструктура“, за да подпишем един от приоритетните проекти на община Момчилград“, сподели Акиф Акиф.
По трите общински мерки – 321 „Основни услуги за населението и икономиката в селските райони“, 322 „Обновяване и развитие на населените места“ и 313 „Насърчаване на туристически дейности“, бяха одобрени общо 31 проекта на 28 общини на обща стойност над 90 млн. лева.
Министърът на земеделието и храните Димитър Греков подчерта, че средствата не трябва да се разглеждат като спечелени от община на една или друга политическа сила, а да се види кой стои зад тях – всички български граждани. „Амбицията ни е да усвояваме колкото се може повече средства по Програмата за развитие на селските райони 2007-2013 г.“, допълни той.
hard admin

*

 

Top