С шопски танц Кърджали спечели сърцата в Южна Корея (снимки)

За 5 минути самодейците разнищиха професионални танцьори

С 5-минутен шопски танц във финалното си изпълнение, ансамбълът за народни танци към Дома на културата в Кърджали е спечелил третото място на Световния фестивал, който се проведе в Южна Корея. Постижението на родопските самодейци е изключително предвид факта, че те са се състезавали с професионалисти. Общо 21 състава са се включили в международната част на фестивала, докато местните ансамбли са били 200, заяви директорът на Дома на културата Васко Василев. Самодейците от Кърджали са били единствените представители на България, като те са получили специална покана за мегасъбитието.
„Благодаря на четирите общини-Кърджали, Крумовград, Момчилград и Джебел, както и на всички 27 фирми, благодарение на които са осъществи това наше пътуване. Това беше голямо предизвикателство за нас и наистина се иска кураж да прекосиш половината свят, за да се състезаваш с професионалисти и в крайна сметка да постигнеш подобен успех“, заяви Василев.
„Поздравявам директорът на Културния дом и всички участници в състава с това престижно място. Искам да благодаря и на моите колеги кметове и всички фирми за помощта, която ни оказаха. Организирането на пътуване на такава голяма група не бе по силите на Общината. Ние осигурихме половината от средствата, за другата половина ни помогнаха останалите общини и фирми. Идеята беше ансамбълът да не бъде спонсориран, а чрез изнасяне на програми тези средства да бъдат събрани. През последните 10 години ние сме нямали подобно мащабно излизане извън пределите на страната. Тези награди са за всички кърджалийци. Имаше нужда да се докажем навън, за да видим в действителност колко сме добри. С участието ни на такъв форум, ние всъщност показахме високото ниво на нашата душевност и култура. Благодаря на състава за приетото предизвикателство и си пожелаваме и други успехи“, заяви кметът Хасан Азис.

Нашите момчета и момичета печелят и четвърто място по време на уличния парад, който е бил част от програмата на фестивала. За двете си призови места кърджалийци получават и парични награди с общ размер на 2 500 долара. „С наградния фонд ще си подсигурим финансов гръб за бъдещи участия“, допълни Васко Василев.

24rodopi.com
hard admin

*

 

Top