Трима пропадат с асансьор, техникът: „К`во ме занимавате!?”

Кошмар! Експерт без лиценз пуснал спряно от движение съоръжение
Кърджали, часът е около 17:13. Трима души слизат с асансьор в един от най-високите блокове в областния родопски град – „Балатон“. В един момент се чува трясък и съоръжението започва да пропада с висока скорост. След секунди се задействат спирачки и асансьорът спира между петия и шестия етаж. Паника обзема двете жени и мъжа вътре. Вадят се мобилни телефони и първият избран номер е на асансьорния техник, чиито координати са посочени в кабината на съоръжението. „К`во ме занимавате, ще дойда утре сутринта“, е отговорът на лицето, което трябва да отговаря за изправността на асансьора. Следва позвъняване към 112, където сигналът се препраща веднага към екипите на „Пожарна безопасност и защита на населението“. Докато от Спешния център държат постоянно на линия дамата, която се обажда и се интересуват от здравословното състояние на всички в заседналия асансьор, мъжът успява да отвори вратата и започва да измъква двете жени през отвор от около метър. И тримата знаят, че всеки един момент асансьорът отново може да тръгне надолу и да стане страшно…
Поредният инцидент с подемно съоръжение в Кърджали се случва в сряда. 15 минути след него на място пристигат спасителни екипи. „Вътре с нас имаше 70-годишна жена. Тя няма телефон, ако беше сама какво щеше да стане? Беше страшно преживяване“, разказа за 24rodopi жената, която е набрала телефонния номера на техника и 112. „Този човек работи при чичо си, който единствен има лиценз за подобна дейност. Асансьорът е минал технически надзор преди около два месеца от експерти от Пловдив. По тяхна преценка съоръжението е спряно от движение. След това бяха събрани по 40 лева от всяко семейство в 12-етажната сграда за ремонт и поставяне на чип, след което отново бе пуснат до този инцидент. Говорихме с експерт, който ни каза: „Аз този асансьор съм го спрял. Тази фирма няма право да го поддържа, лицензът й не е за съоръжение, обслужващо толкова етажи“. Днес (вчера бел.ред.) трябва да дойде комисия от Хасково, която отново да провери асансьора. Възхитена съм от реакцията на 112. Операторът не ни остави да затворим телефона и постоянно се интересуваше от състоянието ни. От Гражданска защита също реагираха бързо. В 10:30 часа в четвъртък съоръжението отново работеше“, разказа жената, която е преживяла кошмара да бъде в пропадащ асансьор.
Наша проверка в късния следобед установи, че съоръжението, което единствено обслужва 12-етажната сграда, е отново спряно.
24rodopi.com
На снимките: Гигантът „Балатон“3 и фаталният асансьор
hard admin

*

 

Top