Удариха Стоян Беширов! Строителни работи се извършвали само на документи, а частни фирми прибирали парите

Предизборната кампания за кметските избори през 2015-та започна на 19 октомври 2014-та година в… Неделино.
Злоупотреби с държавни и европейски пари – строителни работи в община Неделино се извършват само на документи, а частни фирми прибират парите, обяви екип на предаването „Разследване“ на Нова телевизия.
Неделино е 4-хилядно градче дълбоко в Родопите. Там всеки втори е безработен, а 200 лева заплата е лукс. Това лято с държавни пари се ремонтира една от детските градини в града. 500 хиляди лева от онези 500 милиона, отпуснати от кабинета „Орешарски“.
Обявена е обществена поръчка и в нея странно фигурира и цялостна подмяна на дограмата. Странно, защото същата дограма е сменена преди 6 години с дарение на японското посолство.
Както вече 24rodopi.com писа, народът на Япония отпусна 60 000 лева за смяна на дограмата. Тогава посланикът участва в церемонията в Неделино. Това лято по документи същата дограма е сменена за 80 000 лева, но само по документи.
Екипът на „Разследване“ получава сигнал, че се готви злоупотреба – дограмата няма да бъде сменена, а само ще бъде фактурирана и платена на предварително ясна фирма.
За да проверим дали това ще се случи, пращаме екип, който маркира дограмата. Слагаме знаци на места, които трудно се мият и чакаме да видим какво ще стане. Няколко месеца по-късно частна фирма получава 40 хиляди лева за смяна на дограма. Тя е подменена по документи, за което общината и кметът платиха. Дограмата обаче е същата. Доказват го белезите, които бяха поставени преди пет месеца. Единствената разлика от пролетта е, че дограмата е измита, а благодарствената табела за дарението на японския народ пред детската градина мистериозно е изчезнала“, обявиха от предаването.
Две седмици след разговора на екипа с кмета на Неделино Стоян Беширов в Нова телевизия бе получено писмо, в което той информира, че е назначил комисия от свои подчинени да проверят случая. Комисията излиза със заключение, че всичко е наред и двойно финансиране при ремонта на детската градина няма.
„Това е поръчкова телевизия“, каза Беширов. От Нова телевизия пък смятат, че има връзка между скандалните обществени поръчки в Неделино и строежа на новия корпус на така нар. „Замък на Беширов“.
24rodopi.com
hard admin

*

 

Top