Ужилени: Лихвар ни изцеди! Прокурори: Няма престъпление!

След десет години кредити с лихви до 33%, сагата в съда продължава

Единадесет души от Кърджали, Смолян и други региони на страната, пострадали от лихвар, поведоха поредната битка в съда.
Окръжните магистрати в Смолян отмениха ново постановление на прокуратурата, с което се прекратява наказателното производство срещу 54-годишния Здравко Б., след като то бе обжалвано от потърпевши.
Мъжът бе обвинен за развиване на лихварска дейност. През 2011 година родопчанинът бе привлечен като обвиняем за това, че в периода 1999-2009 г. предоставил кредити на единадесет души в размер общо на 55 500 лв. и 6 000 щатски долара, срещу задължение на същите лица да му бъдат върнати получените в заем суми и договорената лихва върху тях – от 6.67 % до 33,33 %. Според свидетели в някои случаи мъжът използвал и заплахи за връщане на предоставените суми.
Това е второ прекратяване на наказателното производство от страна на прокуратурата срещу сочения за лихвар Здравко Б. През 2012 г. постановлението отново бе отменено от съда в Смолян. Тогава мотивите на държавното обвинение бяха, че „не могат да се направят обосновани изводи, че има извършено деяние, което съставлява от обективна и от субективна страна престъпление“ по съответния член от наказателния кодекс.
Здравко Б. не се признава за виновен, като по думите му е давал кредити, но не е вземал лихва.
24rodopi.com
hard admin

*

 

Top