Уникалният трети етап на „Арпезос-Север” готов до декември, кметът с идея за нов мост към „Възрожденци”

В началото на месец декември строителните дейности по третия етап на парк „Арпезос-Север“ ще приключат. Уверението бе дадено от представител на фирмата-изпълнител на проекта лично пред кмета на Кърджали Хасан Азис. Градоначалникът направи своя пореден „брифинг на колела“, като първа спирка в програмата бе именно строителните процедури по новото съоръжение за отдих. „По проект дейностите трябва да приключат до май догодина. Със завършекът им Кърджали, а и страната, ще разполага с един уникален парк, който се простира на 130 декара площ. През тези три години в това съоръжение са вложени 13 млн. лв. Този трети етап е изключително важен защото осигурява връзка на най-големия жилищен квартал „Възрожденци“ с централната градска част“, заяви кметът Хасан Азис. По думите му основен акцент в третата част на проекта е спортът. Върху 69 дка ще бъдат изградени 18 спортни съоръжения. Паркът ще разполага с игрища за футбол, баскетбол, волейбол, бадмингтон, хандбал, плажен волейбол, площадка за фитнес на открито, дори със съоръжение за кегелбан. 170 растителни вида са предвидени за озеленяване на тази част от „Арпезос-Север“. Ще бъдат засадени 600 дървета и 2000 храсти и цветя. „Това е сериозна инвестиция за подобряване на жизнената среда, с която се осмисля цялата градоустройствена зона на Кърджали. По този начин и жителите на „Възрожденци“ ще имат парк само на броени метри от блоковете си“, допълни Азис.

Кметът разкри и друга идея, която нарече истинско предизвикателство за ръководството на Общината. Още един пешеходен мост ще свърже „Възрожденци“ с парка. Той ще е в близост до пасарелката. Голяма кула в началото на моста пък ще осигури на кърджалийци отличен изглед върху целия парк и Водното огледало. След приключване на третия етап на „Арпезос-Север“ обаче приоритетни ще бъдат изграждането на мостово съоръжение, което да свърже първите две нива на парка, както и улица, която да направи пряк достъпа до парка от „Вашингтон“ и Новия мост.

По проекта е включена и рехабилитация на 24 600 кв. м тротоарни алеи. Хасан Азис допълни, че ще се търси финансиране за ремонт на тротоарите до кръговото кръстовище на автогарата.
Кметът отново призова кърджалийци да бъдат отговорни към новата придобивка и да пазят съоръженията. След разговори с началника на Областната дирекция на МВР, той е получил уверение, че в парка ще има засилено полицейско присъствие. В него ще бъдат монтирани и камери за видеонаблюдение.
На снимките: Кметът помогна на работниците при полагането на специалната гумена смес на бъдещото игрище за баскетбол, показа и съоръжението за кегелбан
24rodopi.com
hard admin

*

 

Top