Учениците надвиха дрогата, но са в плен на бирата и анаболите

В Кърджали и Смолян изхвърлиха марихуаната от училище
Между 500 и 600 ученици от 9 до 12 клас в Кърджали са употребявали дрога. Под  200 от тях са опитали наркотици в последния месец. Данните обаче не бива да хвърлят в паника родителите, защото областта е на едно от последните места в България в категорията „Ученици използват наркотици“. Област Смолян също е в дъното на класацията.
Това сочат данните от анкетно проучване за употребата и злоупотребата с наркотични вещества, проведено сред учениците от 9-12 клас в училищата на град Кърджали. Те бяха представени от Момчил Василев, директор на Национален фокусен център град София, на брифинг, организиран от Общински съвет по наркотични вещества – Кърджали.
Тенденцията е към намаляване броя на употребяващите забранени вещества. Над 18 % са младите хора, употребили дрога. Те го правели от любопитство, за удоволствие и от скука.
За отбелязване, че много от тийнейджърите на Кърджали смятат, че марихуаната  не е наркотик. Дизайнерска дрога са опитали едва 4.7 на сто от учениците в горните класове. Към 100 ученици са я използвали в последния месец.
В страната най-големи консуматори на дрога сред учениците има в София, Сливен и Шумен.
Анкетата сочи, че в Родопите има спад и на учениците, за които пиенето на алкохол е станал навик. Любимата напитка на тийнейджърите е бирата.

Тревога буди фактът, че сред 13-15 годишните се наблюдава ръст при употребата на алкохолни напитки. Това се обяснявало със смяната на средата „от село в града“ и „от основното училище в гимназията“, където наблягали на купоните.

––––––––––––––––––––––
Остави се свежия бриз да те залее с Light Blue от D&G за жени 30лв

hard admin

*

 

Top