Учредяват Федерация на помашките дружества, комшиите подкрепят партията на Ефрем Моллов

Федерация на помашките дружества ще бъде учредена през януари 2014-та година, съобщиха за 24rodopi.com от агенция „Европомак“. Решението е взето на последното събиране на лидерите на всички помашки дружества в Турция.
„В навечерието на новогодишните празници помашките организации в Турция се събраха в Истанбул на станалата традиционна Помашка закуска (на снимката). Тя бе организирана от Истанбулското помашко дружество (ИСПОД) и се проведе в ресторант „Лима“. Сред участниците имаше представители на помашките дружества в Бурса, Истанбул, Инегьол, Бига, Ескишехир и Измир. След обяд гостите посетиха Измит по покана на дружеството „Коджаели Истранджалълар“, съобщават от „Европомак“.
По-късно в Културния дом в града се състояло събрание на дружествата, на което било обсъдено предстоящото официално учредяване на Федерация на помашките дружества (ПОДЕФ), което е предвидено за януари 2014 г. Седалището на Федерацията ще бъде в Истанбул.
„Една от най-коментираните теми бе учредяването на партия ПОМАК в България и истерията, която породи това събитие. Участниците в събранието изразиха единодушна подкрепа за своите сънародници в България. Обсъден бе и въпросът за организирането на курсове по майчин език, което се очаква да започне в началото на следващата година“, поясниха от „Европомак“.
Ще припомним, че в последните месеци телевизионни предавания на помашки език се излъчваха в Северна Гърция.
hard admin

*

 

Top