Хасан Азис: Кърджали вече е традиционен дом на българските учени

Кърджали е домакин на двудневна Юбилейна научна конференция с международно участие под мотото „Науката и образованието – традиции и бъдеще“.

Организира се от Съюза на учените в България (СУБ), Филиала на Пловдивския университет „Любен Каравелов“, Селскостопанската академия, Опитната станция по земеделие в Кърджали, Сдружение „Академия БГ“, Филиала на МГУ „Св. Иван Рилски“ и Община Кърджали. Посвещава се на 70-годишнината на СУБ, 30 години на СУБ – клон Кърджали, 85 години аграрна наука в Източните Родопи, 180 години от рождението на Любен Каравелов и 5 години на МГУ„Св. Иван Рилски“ – филиал Кърджали.
С приветствие към присъстващите се обърна кметът на Кърджали инж. Хасан Азис. В изказването си той подчерта, че вече е традиция провеждането на научни конференции в рамките на Дните на Кърджали.  „Общината е готова винаги да участва в разработването на конкретни теми, свързани с различни области – селско стопанство, опазване на околната среда, образование, икономика, имащи пряко приложение в практиката и за развитието на региона“, подчерта инж. Азис.
Доц. Дора Янчева, председател на СУБ, клон Кърджали благодари за подкрепата и разбирането, което научната общност е получавала винаги от Община Кърджали. Поздравителни адреси към Дружеството на учените в Кърджали и до участниците на юбилейната конференция изпратиха колегите им от Смолян и акад.Дамян Дамянов, председател на СУБ.
След официалната част конференцията продължи с научни доклади. Проф. дин Иван Стоянов говори за „Любен Каравелов – модерният политик и дипломат на Нова България“. Сред първите теми на пленарните заседания бе „Тютюнът като енергийна култура с висок екологичен потенциал“ на доц. Христо Бозуков, председател на Селско стопанската академия. Заседанията на научната конференция продължиха в няколко секции – хуманитарни и педагогически науки, социални и стопански науки, здравеопазване, аграрни науки, технически и природо- математически науки. По програма ще бъдат изнесени над 150 научни съобщения и доклади.
24rodopi.com
hard admin

*

 

Top