Хищници нападат селските дворове в Нановишкия балкан

Живеем в страх от белките и невестулките, познати тук още като „кокарджа“, които все по-често нападат домашните птици.

„Само за последната седмица в района на Нановица от малките хищници са убити над 30 пуйки и кокошки. За една нощ са били удушени 9 птици, а на следващата – още 11. Сигнали има и от съседни села, твърди Ариф Мехмед. Последният случай е в махала Фидалъ.

„Почти във всяка къща има куче, но кокарджите са страшна напаст. Популацията им тази година е много голяма. Досега обикновено не нападаха домашни птици, но явно вече няма с какво да се хранят. Елате да ви покажа двора във Фидалъ. Следите от кръв по снега са в целия двор“, посочва Мехмед.

Бялката е подвижен и ловък хищник от поровото семейство. На дължина тя достига до 50 см, като тялото и е издължено. Има хубава и пухкава опашка дълга към 20-30 см. На тегло бялката достига до 1,8-2,1 кг и обикновено живее 10-12 години. Основният цвят на тялото е кафяв, но отдолу косъмът е мръсно-бял.

Невестулката се храни с дребни бозайници (най-вече гризачи), влечуги, птици, жаби и насекоми, но напада и домашните птици и зайците. Убива жертвата си, като я захапва за врата. Хищникът от семейство Порови, който на дължина достига до 23 см, живее в селскостопански дворове, ливади, гъсталаци и открити горски участъци.

 

На снимката: Пуйка, удушена от кокарджа в една от махалите на Нановица

hard admin

*

 

Top