Хляб от Комунига вкусват и в Минерални бани

  • Дъхавите пити със сусам са познати на хората от Паничково до Хасково

"vspace="Снежана ГОРАНОВА
Всеки, който е опитал от хляба на фурната в Комунига, пак го е потърсил за семейната трапеза. Същото правим и ние, нищо, че идваме от Кърджали. Бързо се ориентираме по аромата.
Старата, паянтова сграда на фурната вече е само спомен. За омесването и изпичането на насъщния е построена нова, съвсем близо до центъра на селото. Помещенията са с алуминиева дограма, чисти. Лъщят съвременни машини.
Наоколо се носи обсебващ дъх на току-що изпечен хляб. Купуват го от Паничково до Хасково. И в Минерални бани вкусват от самуните, а в Кърджали зареждаме близо в 60 магазина, казва Надрие Хазим, която се представя като продавачка. Майсторите ги няма. Тяхната работа е нощем, обяснява тя и с видимо благоговение ни подава хлябовете.
От малката фурна на фирма “Клавдия – Х.Хазим” всеки ден излизат над 3 000 хляба – бял и типов. Всеки от 700-грамовите самуни е нарязан и опакован.

Тук майсторят и кръгли питки с тънка розова кора, поръсена със сусам, чийто вкус е добре известен на родопчани, които искат да изненадат гостите си или просто да зарадват семейството.

hard admin

*

 

Top