Цвета Караянчева и Лютви Местан за Ердогановото „Кърджали е наш!

По повод изказването на турския премиер Реджеп Ердоган за „пределите на Тракия“, народният представител Цвета Караянчева прочете от трибуната декларация на ПГ на ПП ГЕРБ. Вижте пълния текст:
Категорично не приемаме в 21 век да се правят изказвания, кореспондиращи дори косвено със суверинитета и териториалната цялост на Република България.
Настояваме за поддържане както на добросъседските отношения, така и за европейската перспектива на всяка една страна, които са основополагащи принципи за зачитането на международното право, включително и принципите за суверенитета и териториалната цялост. Всякакви подобни изявления трябва винаги да се правят с особено внимание и с уважение към историята, но с поглед към бъдещето и реалността.
Никой няма право да предявява каквито и да е претенции към териториалната цялост на България, защото историята е такава каквато е и всяка държава е минала през възходи и падения, но е достигнала до днешния ден.
Като европейска дясна партия, от ПП ГЕРБ не одобряваме подобен тон на друга държава към България. Настояваме за уважение на България и за спазване на принципите за добросъседство и суверинитет, присъщи за Европейския съюз и НАТО, на които България е член.
 
 
Изявление на Лютви Местан от името на ПГ на ДПС в Народното събрание по повод скандала с изказването на турския премиер Ердоган в Кешан
 
От името на ПГ на ДПС заявявам категорична позиция, че няма да допуснем да се поставя под съмнение политическата идентичност на ДПС, във връзка с актуалния проблем – изявлението на министър-председателя на Република Турция, г-н Реджеп Таийп Ердоган. Преди малко чухме произволна връзка между това изявление и тезата, че ДПС едва ли не представлява някаква тенденция за ислямизиране на турското население в България. Това е категорично несъстоятелна теза. Никой не може да постави под съмнение ясната идентичност на ДПС, като българска национална партия, която по идеология се разполага в политическия център, защото изповядва ценностите на съвременната европейска либералдемокрация. Неслучайно това е първата партия пълноправен член на Либералния интернационал и член на семейството на LDRP, сега вече се именува АЛДЕ.
Уважаеми госпожи и господа, ние заявяваме категорично, че България няма открити проблеми по отношение на своята териториална цялост с нито една съседна на България държава. Границите на Република България са неприкосновени и свещени. България преди членството си в ЕС установи ясни, неоспорими договорености с всички съседни държави по отношение на своите граници. Струва ми се, че последният открит проблем със съседна Турция беше решен в далечната ’97-а година, след посещението на тогавашния президент на Република България г-н Петър Стоянов. Аз бях член на делегацията му, когато приключи последният проблем, свързан с границата на река Резовска. В този смисъл смятам, че няма необходимост от провокирането на излишни страхове и смятам, че българските политически партии могат да бъдат единни по отношение минимум на това, че днешните граници на Република България са наистина свещени и неприкосновени. Разбира се, всички имаме съзнание за това, че Балканите, Балканския полуостров е натоварен с много историзъм. И в този смисъл, погледът назад към историята, боравенето с историческите факти, когато става въпрос за съвременната им интерпретация, и това е въпрос на политическа отговорност и на пределна прецизност. Смятам, че и между Република България и Република Турция няма открити въпроси. До скоро и сега, твърдим, че отношенията между България и Турция са образец за междудържавни отношения и в този смисъл ние призоваваме и двете страни във възможно най-кратки срокове да изчистят всички недоразумения, за да се спре по-нататъшното преекспониране на този проблем, който може да доведе до излишно напрежение и влошаване на отношенията между двете държави.
Стратегическият интерес на България е свързан с поддържането на добри междусъседски отношения и така както в международните договори и в двустранните отношения са изчистени всички въпроси, това трябва да бъде посоката на развитие на двустранните отношения. Още по-недопустимо би било подобни казуси да дават храна за разгръщане на крайни радикални настроения и в двете страни. Защото това е възможно най-опасният сценарий, който всички ние трябва да избегнем с подобаваща политическа отговорност.
hard admin

*

 

Top