Шефът на автомобилната администрация: Бусовете в Кърджали изправят лицензираните превозвачи пред фалит, пътуващите с тях лъжат, че са тръгнали на сватба

Автомобилната инспекция има големи проблеми с микробусите, които тръгват за Западна Европа и Турция от Кърджали, твърди Димитър Ганев, изпълнителен директор на Изпълнителната агенция „Автомобилна администрация“ към транспортното министерство.
„Много трудна е битката с леките автомобили – с по-малко от 8+1 места (т.нар. бусчета), които по закон не са обект на контрол от наша страна. Те са много активни в международните превози, особено от района на Кърджали в посока Турция. Наглостта им стига дотам, че те пускат дори обяви във вестници, сайтове и пр. – къде и как возят. Проблемът е, че ние нямаме право да ги контролираме, но те отнемат много от пътниците на лицензираните превозвачи и ги изправят пред фалит“, твърди Ганев.
Ръководството на автомобилната инспекция е провело среща с ръководствата на МВР и Министерството на финансите в търсене на начини за справяне с проблема.
„Защото когато полицаите ги спрат, пътниците в тях казват, че са приятели и че са тръгнали на сватба или на някакво мероприятие – и нищо не може да се направи. Преди време колегите са се опитвали да се преборят с тях с внедрени лица, но се оказало, че това не издържа законово в съда. Затова в момента сме в етап на обсъждане какви мерки да предприемем срещу тях, като отново заявявам, че тези „бусчета“ са изключително активни, защото у нас няма работа и борбата за хляб ги принуждава да търсят всякакви начини за съществуване“, категоричен е Ганев.
hard admin

*

 

Top