За Керамоти – през Маказа или Златоград?

Керамоти се оказва любимата дестинация на родопчани, които и това лято ще почиват в Северна Гърция.
Тръгвайки от Кърджали, можете да изберете два маршрута – единият през Маказа, а другият през Златоград.
Ако изборът ви се спре на втория вариант – Златоград, ще минете през красиви места, пътуването ви ще бъде бавно заради многото завои и изкачвания, но няма да чакате на граничния пункт.
Ако предпочетете пътя през Маказа, ще стигнете много по-бързо, но не се знае колко ще висите на границата с Гърция. В разгара на сезона, чакането е средно от час и половина до максимум три часа, което ще ви се стори като 7 часа, заради слънцето и жегата, дори и с климатик в колата.
Минавайки през красивия Златоград, веднага след влизането ви на гръцка територия,  ще карате почти 9 км по тесен път с много остри и опасни завои, след което платното става двулентово, но няма да можете да шофирате с повече от 60-70 км/ч. Общо взето чак до Ксанти е така, но пък имате възможност да се наслаждавате на неповторими гледки от Родопа планина, хора, трудещи се на крайпътните си ниви. Може да спирате в селцата да си напазарувате ядене или пиене, да вкусите от хубавия хляб, който се пече в местните фурни, да усетите духа и настроенията на местните т.нар. помаци. От Ксанти трябва да излезете на магистралата, карате 36 км в посока Керамоти, а после следвате табелата за „Изход” към морското градче.
Пред вас ще се разкрие един от най-хубавите плажове на Северна Гърция, дълъг цели 14 км, със златист пясък и чисто, тюркоазено море. Ако решите да ползвате свободна зона, не забравяйте да си вземете плажен чадър. Места за уединение има колкото ви душа иска.
Може да ползвате 4 шезлонга и чадър на бийч баровете, разбира се, срещу прилична консумация от десетина евро. Фрапето върви по 3,5 евро с бутилка минерална вода към него. 5 евро ще се изръсите за бутилка „Корона” с комплимент чипс от бийч бара, но поне няма да ви е яд, че ще се изръсите с минимум 18 лева за наем на чадър и два шезлонга, както е на нашето Черноморие.
Най-хубавата част е, че в Керамоти живеят и работят много наши сънародници, така че няма да имате никакъв проблем с това, че не говорите гръцки или английски.
Никак не е случаен факта, че най-хубавите хотели в малкото градче са собственост именно на

българи. Безспорната перла в короната е SUNSET LUXURY APARTMENTS. Елегантен, луксозен и модерен комплекс, който предлага отлични условия за ваканция, пълноценен уикенд и незабравимо лятно приключение.

Гостите на Керамоти могат да разчитат на отлично отношение и в другите четири български хотела „Екселсиор”, “Белвю”, “Керамоти апартмънтс” и “Вила Белвю”. Всички те се почистват всеки ден, разполагат с екип за поддръжка, който извършва дребни ремонти за броени минути – нещо непознато за гръцките места за настаняване, особено през уикендите. Допълнително предимство е, че целият мениджмънт, както и голяма част от персонала са българи и това изцяло елиминира езиковата бариера. Собствениците очевидно държат на комфорта на младите семейства, защото освен детски площадки, са предвидили и достатъчно на брой детски креватчета с необходимото спално бельо, които се предлагат напълно безплатно във всичките им обекти. Навсякъде има телевизори със сигнал на Булсатком, интернетът е с достатъчна бързина, а SUNSET LUXURY APARTMENTS дори предлага за ползване по време на почивката по един велосипед към всеки нает мезонет. Цените на най-добрите хотели са в зависимост от сезона и варират от 60 до 130 евро за апартамент, а отделни стаи излизат до 80 евро на нощувка.
Разбира се, в Керамоти има и по-евтини апартаменти, където дори може да се спазарите за цената и плащате максимум 50 евро на нощувка. Там обаче няма „екстри” като телевизори. На отделни места има, но пък без антена, така че няма да можете да гледате повече от няколко гръцки канала с изключително лошо качество на картината. Интернет няма, стаите се нуждаят от освежаване, мебелите – от смяна. Така че, ако от самото начало на почивката сте решили да пестите, ще е добре да помислите за какво да харчите парите си – за удобство и истинска почивка, или нерви и лошо настроение.
Собствениците на автомобили може да са спокойни, паркира се навсякъде, при това абсолютно безплатно. Част от почиващите оставят колите си до самия плаж, на сянка под дърветата. Внимавайте обаче защото на места има опасност да потънете в …пясък и да се наложи да ви теглят.
Относно храната – тя също не е скъпа. За четири дюнера например, ще платите около 12 евро. Вечеря с морски деликатеси за четирима ще ви излезе около 50 евро, което прави цените доста приемливи за стандарта на южната ни съседка, а в сравнение с нашето Черноморие си е направо евтиния.
Остава само да си намерите свободни хотелски места в това райско кътче, да стегнете куфарите и да си направите една незабравима почивка.
Нурикян Мехмедали
24rodopi.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *