12-годишно момиченце спаси братчето си от кръвожаден кангал, бащата на нахапания Умут се връща от гурбет

Овчарско куче кангал нападна 8-годишно момче в село Бойно. Както първи 24rodopi.com писа, малкият Умут Шевкет е настанен в кърджалийската болница с множество рани.
„Детето отказва да говори, все още е много уплашено. Предстои лекарите да зашият раната (вчера – б. р.)“. Това заяви за 24rodopi.com Айнур Шевкет, майката на нахапаното от куче 8-годишно момче. Тя разказа, че от няколко дни детето е казвало, че голямо куче влиза в двора на училището в Бойно. Мерки обаче така и не са били взети до инцидента.
12-годишната сестричка на момчето се притекла първа на помощ на Умут, минути след като детето било нападнато от кръвожадния пес. „Обади ми се веднага по телефона, когато пристигнах, една от учителките беше сложила салфетка на раната, уж трябваше да има медицинска сестра, но нямаше, а директорът просто повдигаше рамене. Съпругът ми се обади от чужбина, а детето не искаше да говори и с него. Чакаме го да се прибере всеки момент“, допълни жената.
Eкип от приюта за бездомни кучета в Кърджали все още издирва песа, който нападна 8-годишното момче в Бойно, каза за 24rodopi кметът на селото Айдън Керим. По думите му тепърва ще се установява кой е собственик на животното и дали не се касае за безпризорно куче. До късно вчера кангалът не бе открит, днес в акцията ще се включат и полицаи.
„Доколкото разбрахме породата му не е чиста, мелез е, но прилича много на кангал. Досега в селото не е имало подобен случай. Бях при детето в болницата, във видимо добро състояние е, въпреки раната зад ухото“, допълни Керим.
„Инцидентът е станал около 15.30 часа, пред училището. Кучето искало да удуши детето. Има много белези по шията“, разказаха близките.
Малкият Умут, който е второкласник, се връщал от занималня, когато насреща му изскочил огромният пес.
 „Собственикът на кангала, нападнал момчето е от съседното село Велишане. Казва се Сезгин. Животновъд е, има много крави и телета. Кангалът е бял на цвят“, убедени са местни жители.
„Показахме снимка от телефона на въпросната порода. Момчето кимна, че подобно куче го е нападнало“, каза комшия на семейството, който също бе на посещение при детето в болницата.
Вече е разговаряно с животновъда Сезгин от Велишане, но той твърди, че кучето не е негово, съобщиха от кметството в Бойно.
Кангал е турско овчарско куче. Височината при женските е 70-75 см, а при мъжките – 80-85 см. Теглото на женските е 45-70кг, а на мъжките 70-80 кг, но има кучета, които достигат до 100 кг. Името на породата произлиза от древен турски род, на който е наречен град Кангал, провинция Сивас. Това семейство е развъждало кангалите за турските султани от далечни времена.
24rodopi.com
hard admin

*

 

Top