19-годишен от Комотини спечели борбите на „Яран Байрам“ (снимки)

Жителите на Душинково и гости на джебелското село празнично отбелязаха края на селскостопанския сезон

19-годишният Ниязи Ибиш от Комотини спечели борбите в джебелското село Душинково. Гръцкият гражданин си тръгна с голямата награда – коч. Атракция на състезанията бяха момичешките борби.
На 12 октомври жителите на Душинково и гости на джебелското село празнично отбелязаха края на селскостопанския сезон.
От столетия всяка есен, когато вече е прибрана реколтата от полето, хората тук са организирали и голям събор. Наричали са го „Пазар изложение“. Традицията не е спирана и до наши дни.
И тази година, на 12-ти октомври, стотици празнуваха „Яран Байрам“. В селото за събора дойдоха изселници от Турция и гурбетчии от Западна Европа. Сред гостите бяха кметът на Джебел Бахри Юмер, зам.-кметът Хюсеин Мустафа и общинският младежки лидер на ДПС Сейфи Мехмедали.
Имаше богата музикална програма, чевермета, търговците бяха доволни от оборотите.
В Душинково и тази година се поклониха на гроба на Исхак деде. Тя вярват, че поклонението помага за изцеление на болни, както и за опрощение на грешните.
Зад името на Душинково се крие мистична история. По времето на Османската империя се е практикувало смели и заслужили войници- ветерани от армията, да остават по местата, където биват освободени от служба и да ги управляват. Това се е правело по волята на султана. Така и в Душинково се установил Исхак Деде, който при последната си битка в Черна гора, се завърнал по мистериозен начин в селото, гласи поверието. Легендата разказва, че местните го намерили без ръце и крака, без да е ясно как и с какво е дошъл. Били останали само торсът и главата, в които мюсюлманите казват, че се крие душата. Оттам и селото получило името си – Душинково. Исхак починал от раните си, а на мястото построили теке (мюсюлмански храм, в който се поставят гробовете на велики хора, смятани за светци). До него се намират и стари гробове, някои от които на повече от 600 години.
За да продължат традицията, всяка година местните организират събора, по време на който хората се покланят и пред гроба на Исхак Деде. В местната джамия се раздава пилаф (варен ориз с месо) за здраве. За да станат част от празника, всяка година в Душинково се събират стотици хора от близо и далеч.
24rodopi.com
hard admin

*

 

Top