23 са приемните семейства в региона, „професионалните” родители все още се колебаят да отглеждат бебета

23 са утвърдените приемни семейства в област Кърджали, като в 15 от тях са настанени 16 деца. Това обявиха от Регионалната дирекция „Социално подпомагане“. От ведомството посочиха още, че целта е броят на семействата да бъде увеличен, а в региона да има родители, които са готови да приемат и деца от 0 до 3-годишна възраст. „До този момент желанията на семействата са за отглеждане на деца над 3 години. За нас е много важно да успеем да осигурим родителска грижа и за новородени, за да не се достига до институционализирането им“, посочи директорът на „Социално подпомагане“ Нермин Мехмед.
22 от приемните семейства в региона са професионални. Размерът на основното трудово възнагржадение за тях е в размер на 468 лева за едно дете, като то расте при полагане на грижи за две или повече деца.
От „Социално подпомагане“ допълниха, че вече е започнало събирането на документи по програмата „Нови възможности за грижа“. Чрез нея ще бъде предоставяна услугата „домашен асистент“ на хора с увреждания и самотноживеещи в областта в продължение на 10 месеца. Срокът за подаване на заявленията по общини е до 9 април.
На снимката: Регионалният шеф на дирекцията Нермин Мехмед (вляво), началникът на „Социално подпомагане“-Кърджали Красимир Ралев и началникът на отдел „Закрила на детето“ Росица Стоянова
24rodopi.com
hard admin

*

 

Top