29 души от властта в Ардино били агенти на Държавна сигурност! Гого Балтов с две имена – Динев и Добрев

29 души от властта в Ардино са били агенти на тайните служби на комунистическия режим, съобщиха от Комисията по досиетата. Сред тях е и Гого Йорданов Балтов, който е бил председател на Изпълнителния комитет на Общинския народен съвет до 2 октомври 1990 година.
Балтов бил вербуван да сътрудничи на Държавна сигурност на 21 юли 1983 година от капитан Любомир Симов. Агентурните му псевдоними били Динев и Добрев.
Комисията за разкриване на документите и за обявяване на принадлежност на български граждани към Държавна сигурност и разузнавателните служби на Българската народна армия извършила проверка на бивши и настоящи кметове, заместник-кметовете, секретари на общини и общински съветници – община Ардино. Проверени бил 307 лица. Двадесет и три лица не подлежат на проверка по силата на чл. 26, ал. 4 от Закона (родените след 16 юли 1973 година – б. р.), поясняват от комисията. За 10 лица не били предоставени всички необходими данни и за тях проверката продължава.
Двама души заработили за Държавна сигурност още на 17-годишна възраст, в разгара на Възродителния процес.
Бельо, Гайдар, Зудерман, Ойрещед, Давидов, Дунав, Родопа, Светлин, Сергей, Зора, Миронов, Мартинов, Валентин, Явор и Кирил са част от агентите в Ардино.
Комисията няма право да обявява агентите на Държавна сигурност, които в момента сътрудничат на разузнаването.
24rodopi.com
hard admin

*

 

Top